Nacionalni program održive upotrebe pesticida počeo se održavati u prosincu 2014. godine. Do sada je većina poljoprivrednih proizvođača odslušala predavanja i položila ispit. Kako bi i dalje mogli kupovati profesionalna sredstva za zaštitu bilja. Profesionalni korisnici, koji žive i zarađuju od poljoprivrede i pritom proizvode hranu za sebe, ali i druge, prvenstveno su ciljna skupina ove izobrazbe. No, i znatan dio korisnika sredstava za zaštitu bilja, koji se ne bave poljoprivredom kao profesijom, već kao hobijem i rekreacijom, ipak će se morati odlučiti odslušati predavanja i položiti ispit. Kako bi stekli uvjete za dobivanje iskaznice koja je neophodna kako bi se u poljoljekarnama kupila sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnom korištenju.

Amaterska sredstva – zaštita bilja

Dio amatera čekao je kraj 2015. i početak 2016 u nadi da će Ministarstvo poljoprivrede izdati spisak preparata koji su dozvoljeni u amaterskoj proizvodnji. Također za koje nije potrebno imati iskaznicu kako bi ih mogli kupiti u poljoljekarnama. Moramo napomenuti da broj amaterskih pripravaka ovisi isključivo o proizvođaču ili distributeru preparata. Ako neki preparat zadovoljava uvjete propisne Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o postupku registracije sredstava za zaštitu bilja (NN142/2012.) tada proizvođač ili distributer može tražiti da se pripravak koristi i u amaterske svrhe. Zašto je tako mali broj amaterskih pripravaka treba pitati proizvođače i distributere pripravaka za zaštitu bilja.

Upute – doza i koncentracija

Druga stvar koja često buni manje proizvođače je ta što na uputama često pišu doze, a ne koncentracije. Bez obzira što bi većina korisnika sredstava htjeli da im to za njihove potrebe detaljnije piše, problematika i nije tako jednostavna. To što većina proizvođača i distributera na svojim uputama za upotrebu pišu doze najtočnija je informacija za proizvođača. Zato što se zna točna količina sredstva za zaštitu bilja koja se mora iskoristiti na jedinicu površine neovisno o količini vode koja se koristi. Koncentracija je s druge strane postotak sredstva za zaštitu bilja u vodi i izražava se u postocima. Uz propisanu koncentraciju na uputi često bude napisana i količina vode koja se preporuča koristiti u određenoj fazi razvoja biljke. Količina sredstva se u slučaju koncentracije mijenja ovisno o količini vode.

""

Ministarstvo poljoprivrede u fitosanitarnom informacijskom sustavu (fis bazi) do sada ima 8 amaterskih pripravaka. Za koje pri kupnji nije potrebno priložiti iskaznicu.
Mospilan 20 SP – insekticid za suzbijanje štetnih kukaca u voćarstvu, industrijskom bilju, povrćarstvu u zaštićenim prostorima i ukrasnom biljnu na otvorenom),
Mospilan 20 SG – insekticid namijenjen za suzbijanje štetnika u voćarstvu, ratarstvu, industrijskom bilju, povrćarstvu na otvorenom i u zaštićenom prostoru, začinskom bilju te ukrasnom bilju na otvorenom.
Kalinosul 80 WG – fungicid za suzbijanje pepelnice na vinovoj lozi, voću, povrću i ukrasnom bilju),
Tuberite N – inhibitor klijanja krumpira
Cleaness – totalni (neselektivni) herbicid na bazi glifosata – sredstvo za suzbijanje korova
Decis Trap – lovka koja sadrži insekticid i atraktant za privlačenje i suzbijanje mediteranske voćne muhe i ostalih voćnih muha
Pyxal – insekticid za suzbijanje štetnika u voćarstvu, vinogradima, maslinama, povrću, ukrasnom bilju i cvijeću
Ferramoll – amatersko sredstvo za suzbijanje štetnih puževa u jagodama, povrću, ukrasnom bilju, voćnjacima i ratarskim kulturama.
Broj i namjena tih pripravaka nije dovoljna da se pokrije profesionalna proizvodnja. No, prema tvrdnjama nadležnih osoba iz Ministarstva poljoprivredi, još je 7 preparata na ocjenjivanju u ovlaštenim institucijama. Neki od tih su NeemAzal i VitiSan preparati dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

Važno je naglasiti da se koncentracije koje pišu na uputama odnose na primjenu sredstva za zaštitu bilja prskalicama (veličina kapljica više od 150 μm). Zašto je to važno? Zato što se u vinogradima i voćnjacima često koriste atomizeri koji raspršuju čestice škropiva od 50-150 μm i koriste znatno manje vode za to. Ako bi se u tom slučaju imali izraženu koncentraciju i vodili se količinom korištene vode u atomizer bismo stavili premalo sredstva. Primjer: Fungicid Forum star se koristi za plamenjaču u vinogradu u koncentraciji 0,175- 0,2%, odnosno 175-200 grama na 100 litara vode.

Preporuka proizvođača je da se koristi 1000 litara škropiva na 1 hektar. To bi značilo da koristimo 1,75 kg- 2 kg na 1 hektar uz utrošak 1000 litara vode. Ako koristimo atomizer, mi ćemo na hektar trošiti znatno manje škropiva. Da li je ispravno tada reći da se sa smanjenjem utroška vode smanjuje i utrošak sredstva? Pokazat ćemo na primjeru. Ako koristimo 500 litara vode i trebamo koncentraciju od 0,2%, tada u atomizer stavljamo 1 kg sredstva. Drugim riječima stavili smo duplo manje proizvoda u duplo manje vode za potpuno istu površinu. Nikakav učinak nećemo na taj način postići. U uputama za atomizer piše da koliko se smanjuje količina vode toliko se treba povećati količina sredstva.

Priprema škropiva zahtjeva puno veću pozornost nego joj se često daje. Bitno je s čim se sredstvo primjenjuje, na kojim kulturama i u koje doba dana.

Vrijeme primjene

Preporuka proizvođača je često da se tretiranje sredstvima za zaštitu bilja obavlja ujutro rano ili kasno navečer. Ujutro samo kada nema rose. Važno je da se prskanje sredstvima za zaštitu bilja ne obavlja pri visokim temp. i suncu. Zbog moguće fititoksičnosti na biljku. Što se pak tiče dugotrajnosti samog pripravka na kulturi. To ovisi o vremenskim uvjetima i da li je pripravak kontaktni ili sistemični, preventivni ili kurativni. Većina kontaktnih preparata, ako ne padne veća količina kiše ima „rok trajanja“ 7-14 dana. Sistemični fungicidi često se dodaju kontaktnim u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika kada se očekuje veća količina kiše. Ona bi mogla oprati kontaktni pripravak, pa bi u tom slučaju sistemični učinak spriječio infekciju nekoliko dana. Sistemični preparati obično kraće djeluju od kontaktnih. Najbolju informaciju o tome daju stručnjaci Savjetodavne službe nakon svake kiše i nepovoljnih uvjeta, pa je potrebno pratiti obavijesti Savjetodavne službe.

Prethodni članakZa nabavu kombajna više od pola milijuna kuna iz IPARD-a
Sljedeći članakKako se koristi hidrogel u uzgoju voća?
Martina Borić, dipl. ing.agr.
Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu je završila 2007. godine. Radila je na rukovodećim pozicijama u agrocentrima, te u Savjetodavnoj službi nakon koje odlazi raditi u tvrtku specijaliziranu za ekološku proizvodnju. Rođena je 1982. u Varaždinu. Agronomski fakultet u Zagrebu, smjer zaštite bilja završila je 2007. godine. Šest je godina radila na rukovodećoj poziciji vodeći agrocentre te se usavršila u agroekonomskom dijelu. Nakon toga odlazi u Savjetodavnu službu Varaždinske županije na poziciju stručnog savjetnika za zaštitu bilja gdje je stekla vrijedno praktično znanje i iskustvo. Iznimno cijeni struku i veliki je pobornik stalne osobne edukacije kao i edukacije poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Smatra da je jedini održivi način poljoprivredne proizvodnje ekološki pristup i hrana bez ostataka pesticida, te se nakon Savjetodavne službe odlučila usavršavati u tom smjeru, pa je trenutno zaposlena u tvrtki koja se specijalizirala za ekološku proizvodnju.