Tijesto (x 4):

✦3 bjelanjaka

✦75 g šećera

✦15 g kakaa

✦15 g brašna

Priprema: Bjelanjke pjenasto istući, te doda­ti šećer i zajedno umutiti. Pjenjačom umije­šati brašno prosijano s kakaom. Smjesu uliti u kalup za tortu promjera 26 cm obložen pa­pirom za pečenje. Peći 15 – 20 minuta na 180 °C. Ponoviti sve još tri puta, jer su potrebne četiri kore. Ispečene kore ostaviti da se ohla­de zajedno s papirom.

Čokoladna krema:

✦12 žumanjaka

✦250 g šećera

✦50 g kakaa

✦40 g pudinga od čokolade

✦400 ml mlijeka

✦200 g čokolade za kuhanje

✦180 g maslaca

Priprema: Miksati žumanjke, šećer, kakao, puding i malo mlijeka, pa smjesu ukuhati u ostatak mlijeka. Kuhati uz stalno miješanje do guste kreme. U vruće dodati izlomljenu čokoladu, a u ohlađeno izrađen maslac sob­ne temperature. Kremu staviti u hladnjak na dva sata, a nakon toga izraditi mikserom. Odvojiti 200 g čokoladne kreme, a ostatak podijeliti na tri jednaka dijela.

Krema od malina (ili višanja):

✦400 g malina (ili višanja)

✦130 g šećera

✦200 ml vode

✦40 g pudinga od malina

Priprema: Maline, šećer i 100 ml vode kuhati do vrenja. Propasirati od koštica i vratiti na štednjak. Umutiti puding od malina u ostat­ku vode, pa ukuhati u maline uz stalno mije­šanje dok se ne zgusne. Vruću kremu mazati na tri biskvita i ostaviti da se hlade. Na prvu koru staviti trećinu čokoladne kreme i porav­nati. Biskvit s malinama staviti na kremu, ali tako da krema od malina bude prema dolje. Nastaviti tako dalje slagati tortu.

Dekoracija:

✦300 g vrhnja za šlag

Priprema: Cijelu tortu premazati s odvoje­nom čokoladnom kremom pomiješanom s izrađenim šlagom. Staviti u hladnjak da se stisne.

Ganache:

✦150 ml vrhnja za šlag

✦150 g čokolade za kuhanje

Priprema: Sjeckanu čokoladu preliti s ugri­janim vrhnjem za šlag do vrenja. Miješati dok se čokolada sasvim ne otopi, te ostaviti da se malo ohladi. Preliti po površini torte i ukrasiti po želji.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Prethodni članak3. studenog obilježava se Svjetski dan Jednog zdravlja
Sljedeći članakBaklava Emili
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.