Biskvit:

✦9 bjelanjaka

✦12 žlica šećera

✦12 žlica prženih mljevenih lješnjaka (90 g)

✦3 žlice oštrog brašna

Priprema: Umutiti 3 bjelanjka sa 4 žlice šećera u čvrst snijeg. Dodati mješavinu 4 žlice lješnjaka i 1 žlice brašna pa sve špatulom ručno promiješati. Ras­porediti u kalup za torte promjera 24 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 180 °C, oko 15 minuta. Ponoviti postupak još dva puta, za tri biskvita.

Krema 1:

✦700 ml mlijeka

✦10 žlica šećera

✦2 vanillin šećera

✦1 burbon vanilin šećer

✦9 žumanjaka

✦100 g škrob. brašna (gustina)

✦100 g bijele čokolade

✦80 g margarina

✦150 ml vrhnja za šlag

Priprema: Žumanjke pjenjačom izmiješati sa šeće­rom i vanilin šećerom, dodati 200 ml mlijeka i škrob­no brašno pa sve dobro promiješati. Ukuhati u osta­tak mlijeka s bijelom čokoladom i kuhati miješajući dok se ne zgusne. Pokriti prozirnom folijom i ohladi­ti. U ohlađeno umiksati margarin sobne temperatu­re i ručno umiješati posebno umućeno vrhnje u šlag.

Krema 2:

✦350 ml vrhnja za šlag

✦2 žlice šećera u prahu 50 g krem sira (npr. ABC)

Priprema: Izmiksati vrhnje za šlag sa šećerom u pra­hu, dodati krem sir i sjediniti.

I još:

✦100 g sjeck. prženih lješnjaka

✦200 g bijele čokolade

Priprema: Slagati biskvit, žutu kremu, šlag kremu, pa posuti lješnjacima. Ponoviti postupak tri puta. Otopiti na pari bijelu čokoladu i ukrasiti po želji, po­suti mljevenim lješnjacima. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakČešnjača – prirodni pročišćivač krvi
Sljedeći članakKakvi su ostvareni prinosi ozimih ratarskih kultura?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.