Za tijesto:
25 dag brašna
3 dag šećera u prahu
vrećicu vanilin šećera
malo soli
jaje
12,5 dag margarina

Za kremu:
12,5 dag badema
6 žlica šećernog sirupa
25 dag margarina
4 dl slatkog vrhnja

Za glazuru:
2 dl slatkog vrhnja
20 dag čokolade
5 dag margarina

Priprema tijesta:
Kalup torte namažite margarinom i pospite brašnom. Izmiješajte 25 dag brašna, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte jaje, 12,5 dag margarina (izrezanog na komadiće) i žlicu hladne vode. Tijesto izradite prvo mikserom, zatim kratko rukama da postane glatko pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj plohi. Tijesto stavite u kalup, tj. obložite dno i utisnite u rubove pa višak odrežite. Dno tijesta izbockajte vilicom i ostavite oko 1 sat u hladnjaku. Pecite 25 min. na 200°C. Pečeno tijesto ostavite da se hladi oko 10 minuta. Tada ga izvadite iz kalupa i potpuno ohladite.

Priprema kreme:
Bademe ogulite (2 žlice ostavite) i grubo nasjeckajte. Cijele i nasjeckane bademe bez masnoće propržite i ohladite. 25 dkg margarina, 4 dl slatkog vrhnja i šećerni sirup zakuhajte miješajući. Zatim na laganoj vatri uz neprestano miješanje kuhajte oko 25 minuta dok se ne postigne gustoća kreme. Biskvit odmah premažite s 1/3 vruće kreme, pospite nasjeckanim bademima i premažite ostatkom kreme. Ostavite da se hladi oko 3 sata.

Priprema glazure:
2 dl slatkog vrhnja zakuhajte i maknite s vatre. Čokoladu grubo narežite i zajedno s margarinom dodajte vrelom slatkom vrhnju i miješajte dok se ne rastopi. Glazuru ostavite oko 20 minuta da se ohladi. Kolač zatim premažite glazurom i ukrasite cijelim bademima. Ostavite da se hladi najmanje 2 sata (bolje preko noći).

Prethodni članakŽuti polumjeseci
Sljedeći članakČokoladna torta
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.