src=Tijesto:
– 2 veća jaja
– 7 dag šećera
– 1 dcl ulja
– 2 dcl mlijeka
– 1 žličica praška za pecivo
– 3 dag kakaa
– 1 žličica arome lješnjaka ili vanilije
– 5 dag mljevenih lješnjaka
– 5 dag ribane čokolade sa lješnjacima
– 17 dag glatkog brašna
– čokoladno mlijeko za preliti biskvit

Krema:
– 3 dcl vrhnja za šlag
– 30 dag Dukatos grčkog jogurta (2 jogurta)
– 1 žličica arome vanilije

Karamel:
– 15 dag šećera
– 0,8 dcl vrhnja za šlag
– 3 dag maslaca

Ganache:
– 1,2 dcl vrhnja za šlag
– 10 dag čokolade (s 43 – 50 % kakaa)

Priprema tijesta: Bjelanjke istući sa šećerom u čvrst snijeg. Dodati jedan po jedan žumanjak, a nakon svakog dobro izmiksati. U drugoj posudi mikserom povezati ulje, mlijeko, prašak za pecivo, kakao i aromu. U tu smjesu u par navrata špatulom dodati snijeg od tučenih jaja. Na kraju polako umiješati mljevene lješnjake i ribanu čokoladu. Staviti u kalup promjera 24 cm, obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 170 °C, 45 minuta ili na 180 °C, 35 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je pečeno. Pečen biskvit preliti čokoladnim mlijekom i staviti na podlogu za serviranje. Staviti obruč obložen plastičnom folijom.

Priprema kreme: Izmiksati vrhnje za šlag. Dodati jogurt i aromu vanilije, te kratko promiješati špatulom da se poveže. Po želji dodati žlicu šećera u prahu. Polovicom kreme premazati biskvit, a drugi dio staviti u slastičarsku vrećicu sa širokim otvorom i napraviti dva kruga, jedan do drugog, uz obruč.

Priprema karamela: Topiti šećer na laganoj vatri bez miješanja, samo uz lagano protresanje. Maknuti s vatre i dodati malo mlakog vrhnja za šlag. Dodati postupno i ostalo mlako vrhnje, vratiti na vatru uz stalno miješanje dok se smjesa ne poveže. Maknuti s vatre i umiješati maslac. Staviti karamel da se hladi na sobnoj temperaturi, a kasnije ga staviti u hladnjak ako je potrebno, ali mora ostati tekući. Izliti ga u prostor između kruga od kreme i cijelu tortu staviti u zamrzivač da se karamel stegne. Ostatak kreme staviti na karamel i vratiti u hladnjak.

Priprema ganache: Rastopiti čokoladu u vrhnju za šlag i preliti po ohlađenoj torti. Ukrasiti krupno sjeckanim lješnjacima.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice

Prethodni članakZvijezdice s narančom
Sljedeći članakSadnja ranih sorata rajčice
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.