Zanimaju me rane sorte rajčica, koje su to sorte, osobine, vrijeme sadnje, gdje ih nabaviti i da li su za vanjsku ili plasteničku proizvodnju.


Bez obzira radi li se o ranoj ili kasnoj rajčici za svježu potrošnju, može se preporučiti uzgoj indeterminantnih (visokih) sorti, tj. hibrida. Uzgojem visokih sorti olakšava se zaštita i berba, plodonošenje traje dulje i ostvaruje se veći prinos. Visoke sorte rajčice obvezno se uzgajaju uz potporanj dok niske sorte ranije i ujednačenije dolaze za berbu. Obzirom na široki asortiman rajčice na hrvatskom tržištu, predlažem da kontaktirate zastupnike sjemenskih kuća i odlučite se za sortu (hibrid) koji vam najviše odgovara. Niske i polu-visoke sorte mogu se naći u prodaji kod tvrtke Bejo Zaden d.o.o. 01/6150-155 ili mobitel 099/8151-713). Visoke sorte rajčice u prodaji ima tvrtka Zeleni hit d.o.o. (01/2945-830 ili info@zeleni-hit.hr) te tvrtka Kadmo d.o.o., (01/3864- 775).

Prethodni članakKinder maxi king cake
Sljedeći članakZašto dolazi do mrljavosti mesa ploda jabuke?
izv. prof. dr. sc. Božidar Benko
Docent na Agronomskim fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uža specijalnost: zaštićeni prostori (plastenici i staklenici), konvencionalni i hidroponski uzgoj povrća u zaštićenim prostorima. Božidar Benko rođen je 1977. Dodiplomski studij završava 2001. godine. Iste godine se zapošljava kao znanstveni novak u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Kao suradnik, sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanima za hidroponski uzgoj povrća. Magistarski rad je obranio 2005., a doktorsku disertaciju 2009. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta izabran je 2012. godine. Koordinator je četiri modula na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Pod njegovim mentorstvom dosad je izrađeno i obranjeno 40 diplomskih i završnih radova. Aktivno je sudjelovao na osamnaest međunarodnih i tri nacionalna znanstvena skupa, s cjelovitim radovima ili njihovim sažecima, a dosad je kao autor i koautor objavio 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Član je International Society for Horticultural Science, Znanstveno se usavršavao na Mediterranean Agronomic Institute of Bari (CIHEAM-MAIB), a stručno u Izraelu.