Kinder maxi king cake

148

Tijesto:
– 2 veća jaja
– 7 dag šećera
– 1 dcl ulja
– 2 dcl mlijeka
– 1 žličica praška za pecivo
– 3 dag kakaa
– 1 žličica arome lješnjaka ili vanilije
– 5 dag mljevenih lješnjaka
– 5 dag ribane čokolade sa lješnjacima
– 17 dag glatkog brašna
– čokoladno mlijeko za preliti biskvit

Krema:
– 3 dcl vrhnja za šlag
– 30 dag Dukatos grčkog jogurta (2 jogurta)
– 1 žličica arome vanilije

Karamel:
– 15 dag šećera
– 0,8 dcl vrhnja za šlag
– 3 dag maslaca

Ganache:
– 1,2 dcl vrhnja za šlag
– 10 dag čokolade (s 43 – 50 % kakaa)

Priprema tijesta: Bjelanjke istući sa šećerom u čvrst snijeg. Dodati jedan po jedan žumanjak, a nakon svakog dobro izmiksati. U drugoj posudi mikserom povezati ulje, mlijeko, prašak za pecivo, kakao i aromu. U tu smjesu u par navrata špatulom dodati snijeg od tučenih jaja. Na kraju polako umiješati mljevene lješnjake i ribanu čokoladu. Staviti u kalup promjera 24 cm, obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 170 °C, 45 minuta ili na 180 °C, 35 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je pečeno. Pečen biskvit preliti čokoladnim mlijekom i staviti na podlogu za serviranje. Staviti obruč obložen plastičnom folijom.

Priprema kreme: Izmiksati vrhnje za šlag. Dodati jogurt i aromu vanilije, te kratko promiješati špatulom da se poveže. Po želji dodati žlicu šećera u prahu. Polovicom kreme premazati biskvit, a drugi dio staviti u slastičarsku vrećicu sa širokim otvorom i napraviti dva kruga, jedan do drugog, uz obruč.

Priprema karamela: Topiti šećer na laganoj vatri bez miješanja, samo uz lagano protresanje. Maknuti s vatre i dodati malo mlakog vrhnja za šlag. Dodati postupno i ostalo mlako vrhnje, vratiti na vatru uz stalno miješanje dok se smjesa ne poveže. Maknuti s vatre i umiješati maslac. Staviti karamel da se hladi na sobnoj temperaturi, a kasnije ga staviti u hladnjak ako je potrebno, ali mora ostati tekući. Izliti ga u prostor između kruga od kreme i cijelu tortu staviti u zamrzivač da se karamel stegne. Ostatak kreme staviti na karamel i vratiti u hladnjak.

Priprema ganache: Rastopiti čokoladu u vrhnju za šlag i preliti po ohlađenoj torti. Ukrasiti krupno sjeckanim lješnjacima.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakZvijezdice s narančom
Sljedeći članak„Hrvatsko povrće“ – seminar za razvoj hrvatskog povrćarstva
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.