width=Podloga:
– Svijetla biskvitna podloga za tortu – tri sloja, Ø 26 cm
– 2 žlice ruma

Krema:
– 20 dag nugata ili eurokrema od lješnjaka
– 4 listića želatine
– 2 žlice šećera
– 6 dl slatkog vrhnja
– 1 vanilin šećer
– malo mljevenog cimeta
– 1 kremfiks

Čokoladna glazura:
– 30 dag čokolade za kuhanje
– 2 dl slatkog vrhnja

šećerna glazura:
– 1 velika žlica šećera u prahu
– par kapi limunovog soka

Ukrašavanje:
– 10 dag lješnjaka

Priprema kreme: Želatinu namočite u hladnu vodu da nabubri. Nugat ili eurokrem stavite u zdjelu i omekšajte ga na pari. Čvrsto istucite slatko vrhnje, dodajte omekšani nugat, vanilin šećer i cimet. Želatinu iscijedite i zagrijavajte na niskoj vatri da se otopi (ne smije zakuhati) i dodajte u kremu.

Postupak: Slojeve biskvita filajte neizmjenice sa kremom. Tortu ostavite u hladioniku da se stegne, te ju nakon toga prelijte čokoladnom glazurom.

Priprema čokoladne glazure: Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari. Slatko vrhnje zakipite, pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Sve zajedno maknite sa vatre i miješajte dok ne dobijete glatku masu.

Priprema šećerne glazure: šećer u prahu miješajte sa par kapi limuna da dobijete gustu tekuću smjesu.

Postupak: Tortu izvadite iz hladionika, ostavite malo na sobnoj temperaturi i prelite ju čokoladnom glazurom. Bijelu glazuru stavite u vrećicu za ukrašavanje koju ste sami napravili, odrežite vrh vrećice te iscrtavajte krugove od manjeg prema većem preko cijele glazirane površine torte koja mora biti još mekana. Nožem ili čačkalicom vucite crte od sredine torte prema rubu i to svaki puta u suprotnom smjeru kako bi dobili šare na torti.

Ukrašavanje: Gornju površinu torte ukrasite prženim lješnjacima, a usitnjene lješnjake utisnite oko ruba torte.

 

Recept iz knjige Torte bez pećnice

Prethodni članakJesenske fritule
Sljedeći članakKiflice od kestena
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.