Biskvit:

✦3 jaja

✦9 dag šećera

✦1 vanilin šećer

✦5 dag čokolade za kuhanje

✦5 dag maslaca

✦½ dcl mlijeka

✦½ dcl vrele vode

✦14 dag oštrog brašna

✦1 žlica kakaa

✦2/3 praška za pecivo

Priprema: Miksati žumanjke i obje vrste še­ćera u pjenastu smjesu. Čokoladu i maslac otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici, malo ohladiti, pa dodati žumanjcima. Dodati vrelu vodu i mlijeko te postupno dodavati prosi­jano i pomiješano brašno, kakao i prašak za pecivo. Kad se smjesa sjedini umiješati po­lako pjenjačom snijeg od bjelanjaka. Peći u kalupu promjera 26 cm, na 180 °C, 30 – 40 minuta. Provjeriti čačkalicom pečenost bi­skvita. Ubosti čačkalicom u sredinu biskvi­ta, ako ostane čista i suha, biskvit je pečen. Ohladiti i prerezati vodoravno na pola.

Krema:

✦6 jaja

✦30 dag šećera

✦1,5 dcl soka od naranče

✦ribana korica naranče

✦5 žlica maslaca

✦½ l vrhnja za šlag

✦1 mljevena želatina

Priprema: Miksati jaja i šećer dok se ne za­pjeni. Dodati sok od naranče i ribanu koricu. Na pari kuhati oko 10 minuta na umjerenoj vatri i stalno miješati pjenjačom. Paziti da se smjesa lagano zagrijava i da ne zakipi. Kad se zgusne, maknuti s vatre i miješajući dodati listiće maslaca sobne temperature. Posudu staviti u hladnu vodu da se smjesa ohladi, pa umiješati čvrsto tučeni šlag i na kraju dodati otopljenu želatinu pripremljenu prema upu­tama na vrećici. Poprskati prvi biskvit mlije­kom, pa staviti pola kreme.

Žele:

✦7 dcl soka od naranče

✦5 žlica gustina

✦5 žlica šećera

Priprema: Od ukupne količine soka uzeti nekoliko žlica, te u njemu razmutiti gustin i šećer. Zakuhati u ostatak soka stalno miješa­jući. Kuhati par minuta, pa ostaviti par minu­ta da se malo ohladi. Na kremu staviti pola mlakog želea, staviti u hladnjak na par mi­nuta da se stisne, pa ponoviti postupak; bi­skvit, krema, žele. Tortu staviti u hladnjak na barem 3 sata, a najbolje preko noći. Ukrasiti po želji, čokoladnim pločicama, preljevom od čokolade ili šlagom.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Prethodni članakNa Urbanovu je Pušipel pokazao sva lica!
Sljedeći članakJogurt torta s jagodama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.