Pripremite:

– 30 dag jogurta
– 10 dag šećera
– 6 listića želatine
– ½ limuna
– 4 cl likera (po želji)
– 250 ml vrhnja
– 4 banana
– 1 gotova svijetla kora za tortu
– 1 gotova tamna kora za tortu
– 200 ml vrhnja
– 3 dag šećera
– 2 dag sjeckanih pistacija
– 6 banana
– 1 vrećica preljeva za torte (bezbojan)
– 125 ml bijelog, slatkog vina
– 4 dag šećera
– sok od limuna

Priprema:

Svijetlu koru stavite na pladanj te obložite obručem za torte.

Iscijedite sok od limuna.

Za kremu pomiješajte jogurt sa šećerom. Stavite želatinu u vodu da omekša, te je istisnite. Sok od limuna kuhajte, dodajte želatinu, skinite s vatre, te dobro miješajte. Dodajte kremi zajedno s likerom. Vrhnje istucite i isto dodajte kremi. Nakon toga ogulite banane, prepolovite i nasjeckajte. 1/3 kreme raspodijelite pa kori. Posložite banane i premažite kremom. Prekrijte tamnom korom i ponovite postupak. Tortu ostavite 3-4 sata u hladnjaku.

200 ml vrhnja istucite zajedno sa šećerom. Otklonite obruč s torte, te premažite tortu s vrhnjem. Preljev pripremite prema uputama na vrećici zajedno s vinom i šećerom.

Banane ogulite i nasjeckajte. Pomiješajte s limunovim sokom i rasporedite po torti. Nanesite ohlađeni preljev za torte, ukrasite nasjeckanim pistacijama i prije posluživanje stavite još barem 2 sata u hladnjak.

Prethodni članakPašta s mesnim okruglicama
Sljedeći članakVatreni žele
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.