Torta od šlaga i sira

38
Torta od šlaga i sira

Sastojci za biskvit:
3 jaja,
150 g šećera,
1 vanilin šećer,
75 g brašna,
75 g gustina,
2 žličice praška za pecivo
Sastojci za kremu i ukrašavanje:
8 listića bijele želatine,
2 naranče (može i 120 ml narančina soka),
50 g šećera,
1 vanilin šećer,
500 g svježeg sira,
500 ml vrhnja,
50 g naribane čokolade za kuhanje,
20 g šećera u prahu za posipavanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Za biskvit stucite jaja s tri žlice vruće vode, šećerom i vanilin šećerom. Promiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo te prosijte po smjesi i promiješajte. Smjesu stavite u kalup (promjera 26 cm) obložen papirom za pečenje, zagladite kremu i pecite oko pola sata. Biskvit izvadite, prebacite na kuhinjsku rešetku, oprezno odlijepite papir za pečenje te ga ostavite da se ohladi. Potom ga prerežite tako da donji sloj bude nešto tanji od gornjega. Deblji sloj položite na pladanj za tortu i oko njega stavite prsten za tortu. Za kremu najprije omekšajte želatinu. Ocijedite naranče te sok zagrijte zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Istisnite želatinu i u tome je otopite. Umiješajte hladni svježi sir. Potom stucite vrhnje te umiješajte taj šlag. Malo kreme stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. Preostalu kremu rasporedite po biskvitu i zagladite je. Zatim na to istisnite 16 puslica od kreme iz slastičarske vrećice. Tortu potom stavite u hladionik da se stvrdne. Na kraju uklonite prsten za tortu. Rub torte pospite naribanom čokoladom za kuhanje. Tanki biskvit potom narežite na 16 trokutastih ploški te ih složite na tortu (pogledajte sliku). Na kraju još ovu ukusnu tortu posipajte šećerom u prahu.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.