Lonac s grahom

Sastojci za 5 – 6 osoba:
250 g bijeloga graha,
500 g krumpira,
250 g zelenoga graha (može i duboko smrznuti),
2 mrkve,
1 poriluk,
250 g dimljene slanine (ili dimljenog špica),
1 lovorov list,
1 luk,
sol,
peršin,
1/2 l goveđe juhe
Priprema:
Grah ostavite preko noći ili najmanje 6 sati neka se namače u hladnoj vodi. Vodu od namakanja dopunite do jedne litre, pa u njoj kuhajte namočeni grah i slaninu 45 minuta. Za to vrijeme pripravite krumpir, mrkvu i luk i narežite na kockice. Poriluk narežite na kriške. Sve zajedno ubacite u lonac s grahom. Dolijte još otprilike 1/2 l vode, lovorov list, sol, papar i juhu. Pokriveno kuhajte na laganoj vatri još 15 – 20 minuta. Izvadite lovorov list i slaninu. Slaninu narežite na kockice i vratite u lonac. Probajte okus, ako treba još začinite i na kraju posipajte peršinom.
Savjeti: Grah kuhajte neposoljen. Sol dodajte kasnije, ali ne previše. U suprotnom, vrijeme kuhanja se produljuje. Ako želite da jelo bude krepkije, krumpiru i povrću dodajte kuhani dimljeni, razrezani špic i ostavite ga neka se u loncu prožme. Lonac s grahom je tipično zimsko jelo. Sadrži mnogo biljnih bjelančevina i balastnih tvari, stoga je vrlo zdrav.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.