Podloga:
Gotova svijetla biskvitna podloga – dva sloja Ø 26 cm

Krema:
20 dag bijele čokolade
2,5 dl slatkog vrhnja
1 kremfiks

Ukrašavanje:
2,5 dl slatkog vrhnja
1 kremfiks
1 dl likera od jaja
5 dag strugotina od bijele čokolade

Priprema: Čokoladu razlomite i u primjerenom loncu zagrijavajte u slatkom vrhnju da se posve otopi. Otopljenu čokoladu ostavite preko noći ili nekoliko sati u hladioniku da se sasvim ohladi. U čokoladu s vrhnjem umiksajte kremfiks i čvrsto istucite u pjenastu kremu.

Postupak: Podlogu stavite na tanjur na kojem ćete tortu poslužiti. Poprskajte je likerom od jaja razblaženim s malo mlijeka. Polovicom kreme premažite donji sloj podloge torte. Na to položite gornji sloj podloge, poprskajte razblaženim likerom i premažite ostatkom kreme.

Ukrašavanje: Čokoladu otopite na laganoj vatri iznad pare. Kad postane glatka, razmažite je na ploču ili veliki tanjur. Kad se stvrdne (ne stavljati čokoladu u hladionik) lopaticom ili nožem ostružite strugotine.

Postupak: Slatko vrhnje pomiješajte s kremfiksom i čvrsto istucite, pa premažite gornji dio i rub torte. Na gornjoj plohi torte žlicom utisnite više udubina. U njih ulijte žlicom liker od jaja, pa tortu ukrasite strugotinama bijele čokolade.

Savjet: Istu tortu možete pripremiti i od smeđe biskvitne podloge, i u tom slučaju kremu izradite od smeđe čokolade za kuhanje, a umjesto likera od jaja upotrijebite liker od čokolade.

Recept iz knjige Torte bez pećnice

Prethodni članakSlavonske kocke
Sljedeći članakCrni užitak
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.