Živopisno istarsko mjesto Sveti Petar u Šumi sredinom ožujka bilo je „najveći hrvatski grad od kobasica“ ugostivši brojne posjetitelje XI. Međunarodnog sajma “S klobasicom u Europu”, regionalnog festivala kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.
Okosnica bogatog programa ovogodišnjeg sajma bila su atraktivna gastro-događanja u znaku specijaliteta od kobasica, a za sve one natjecateljskog duha i deseto svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku te drugo svjetsko prvenstvo u izradi istarske kobasice.
–Naša želja je da u budućim vremenima potaknemo na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima. Sve s ciljem da Sveti Petar u Šumi, kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju, postane stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva, rekao je između ostaloga u povodu održavanja sajma Mario Bratulić, načelnik Općine Sveti Petar u Šumi, organizator manifestacije na kojoj su ove godine očekivali više od deset tisuća posjetitelja.
Novi znak HAPIH Q premijerno na suhomesnatim proizvodima
Zajednički nazivnik u promociji domaće proizvodnje svakako ima i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Ona u svom portfelju ima sustav označavanja Hrana s hrvatskih farmi i polja, u okviru kojega je i poseban znak „Meso hrvatskih farmi“ za označavanje svježeg mesa te mesnih proizvoda poput kulena, šunke, pršuta, kobasica… Ovaj prepoznatljiv znak kupcima je pouzdan putokaz do domaćeg proizvoda.
–Izdvojiti najbolje proizvode i javno predstaviti njihove proizvođače prema jasno izraženim kvalitativnim mjerilima smatramo izvrsnom inicijativom i nadalje ćemo davati svesrdnu podršku ovakvim i sličnim hvale vrijednim manifestacijama koje su u službi promocije domaće poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, izjavio je izv. prof.dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a i predstavio novi znak kvalitete – HAPIH Q.
–Sa željom da dodatno motiviramo domaće proizvođače na njihovom putu ka izvrsnosti, napravili smo iskorak u senzorskom ocjenjivanju mesnih proizvoda uvođenjem jedinstvenog sustava ocjenjivanja i nove HAPIH Q oznake kvalitete koje ovdje imate priliku premijerno vidjeti na suhomesnatim proizvodima. Oznaka odražava vrijednost proizvoda kroz zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju i zasigurno će imati značajnu ulogu u promociji hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, pojasnio je izv.prof.dr.sc. Karalić.
Proglašeni šampioni senzornog ocjenjivanja u 14 kategorija
Upravo je proglašenje rezultata senzornog ocjenjivanja najboljih hrvatskih kobasica i salama i dakako ukupnog pobjednika – šampiona sajma „S klobasicom u EU“ za 2025. godinu privuklo i najviše pozornosti posjetitelja.
Senzorno ocjenjivanje kobasica i salama održano je u Hrvatskoj kući kobasica u Sv. Petru u Šumi nešto ranije, 28. veljače i 1. ožujka 2025. Ukupno je u 14 kategorija ocijenjeno 263 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije. Ovo ocjenjivanje u organizaciji Međunarodnog sajma „S klobasicom u EU“, Udruge „S klobasicom u EU“, Udruge proizvođača istarskog pršuta i Općine Sv. Petar u Šumi provedeno je u skladu s pravilnikom o ocjenjivanju kobasica i salama definiranom u sklopu projekta „Dani hrvatskih kobasica i slama“. Ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrsni senzorni analitičari i stručnjaci koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz RH i EU.
O visokoj kvaliteti proizvoda govori i dodijeljenih 172 zlatnih i 10 srebrnih medalja. Dodijeljene su i šampionske titule po kategorijama, pa je tako šampion u kategoriji Istarska kosnica PREMES d.o.o. (Tinjan), u kategoriji Istarska kobasica OPG MILAN UDOVIČIĆ (Žminj), u kategoriji Istarska panceta BUDAK PRODUKT j.d.o.o. (Sv. Petar u Šumi), u kategoriji Istarski ombolo – žlompart OPG FRANJUL (Sv. Petar u šumi), u kategoriji Specifične kobasice OPG BURETIĆ BREGI d.o.o. (Matulji), u kategoriji S klobasicom u EU OPG SEBASTIJAN MARIĆ (Kanfanar), u kategoriji Kobasice i salame s tartufima HISTRIS d.o.o. (Sv. Petar u Šumi), u kategoriji Salam i kobasice od mesa divljači HISTRIS d.o.o. (Sv. Petar u Šumi), u kategoriji Salame i salamini OPG BANČIĆ (Žminj) u kategoriji Kulenova seka OPG JOZA (Andrijaševci), u kategoriji Slavonska kobasica OPG SLAĐAN NOVOSEL (Gat, Belišće), u kategoriji Slavonska slanina BELJE PLUS d.o.o. (Beli Manastir).

Najbolji među najboljima je Istarski ombolo/ žlampert proizvođača OPG FRANJUL iz Svetog Petra u Šumi. Proglašen je šampionom sajma i na svečanoj dodijeli nagrada dobio je od HAPIH-a posebno priznanje Šampiona kvalitete. Svi proizvodi koji su razvrstani u najbolje ocijenjene po kategorijama dobili su diplomu i pravo na korištenje novog znaka HAPIH Q na samim proizvodima.
Međunarodna konferencija s klobasicom u EU 2025.
Kao svojevrsna uvertira sajma, 13. ožujka 2025. godine u Hrvatskoj kući kobasica u Svetom Petru u Šumi održana je „Međunarodna konferencija s klobasicom u EU 2025“ .
U okviru konferencije održane su tri pane-rasprave: „Senzorno ocjenjivanje i kvaliteta tradicionalnih suhomesnatih proizvoda nekad i danas“; „Panel kvaliteta ili kvantiteta“ i „Uloga institucija i pokrovitelja u promociji tradicionalnih hrvatskih proizvoda“. Među ostalima, svoj su obol u raspravama o kvaliteti i promociji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda dali i panelisti iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – izv. prof. dr.sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a i dr.sc. Dragan Solić iz Centra za stočarstvo HAPIH-a te kao moderator trećeg panela Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica ravnatelja HAPIH-a.
Izvor slika Facebook Općine Sveti Petar u Šumi