Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 6. travnja 2020. Natječaj za provedbu Podmjere 6.4. »Ulaganja u stvaranje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti« – provedba tipa operacije 6.4.1. »Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Svrha Natječaja je razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 6. svibnja 2020. godine od 12:00 sati do 6. srpnja 2020. godine do 12:00 sati.

Tko može podnijeti zahtjev?

  • Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu
  • Korisnici moraju biti registrirani za djelatnost ili uslugu koju razvijaju i baviti se njome, prije 14.02.2020. tj. imati rješenje/odobrenje/drugi odgovarajući akt ili izjavu danu pod materijalnom i krivičnom odgovornošću za djelatnost za koju se ne izdaje ni jedan od navedenih akata
  • Korisnici moraju biti upisani u Registar poreznih obveznika po osnovi samostalne djelatnosti korisnika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu
  • Pri podnošenju Zahtjeva za potporu imati ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 2.000 EUR
  • U slučaju kada je fizička osoba nositelj poljoprivrednog gospodarstva / vlasnik obrta, korisnici moraju biti upisani u Registar poreznih obveznika po osnovi samostalne djelatnosti korisnika

Intenzitet javne potpore iznosi do 70%, odnosno do 40% ako se radi o kupovini poljoprivredne mehanizacije (uključujući sve samostalne i/ili priključne uređaje, oruđa i alate). Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 120.000.000,00 kuna. Minimalni iznos javne potpore (de minimis potpora) koju korisnik može tražiti po prijavljenom projektu iznosi 3.500 EUR u protuvrijednosti u kunama. Maksimalni iznos javne potpore (de minimis potpora) po prijavljenom korisniku iznosi 200.000 EUR u protuvrijednosti u kunama. Zahtjev za isplatu se može podnijeti u najviše tri rate. Korisnik može tražiti predujam do 50% odobrenih sredstava potpore.

Prihvatljiva ulaganja

  • turizam u ruralnom području (građenje i/ili opremanje građevina i/ili turističke infrastrukture za pružanje turističkih i/ili ugostiteljskih usluga)
  • tradicijski obrt, umjetnički obrti uključujući i obrte za izradu suvenira i rukotvorina (građenje i/ili opremanje građevina u kojima se obavlja proizvodnja i/ili trženje)
  • pružanje usluga u ruralnim područjima – poljoprivredi, šumarstvu, veterini, društvenim djelatnostima te intelektualne usluge (ulaganje u građenje i/ili opremanje građevina za pružanje usluga u ruralnim područjima)
  • prerada, marketing i izravna prodaja proizvoda koji nisu obuhvaćeni Dodatkom I Ugovora o funkcioniranju EU (građenje i/ili opremanje građevina za preradu, skladištenje, pakiranje i/ili izravnu prodaju proizvoda) pri čemu se marketing mora odnositi na predmet prerade
     

Projekti se moraju provoditi u naseljima s najviše 5.000 stanovnika u području jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište poljoprivrednog gospodarstva ili u susjednoj JLS s kojom graniči kopnenom granicom u naselju do 5.000 stanovnika.

Prihvatljivi su troškovi građenja/rekonstrukcije objekata, opremanja objekata, kupnje novih gospodarskih vozila i plovila, strojeva i opreme te kupnja živih životinja u svrhu obavljanja djelatnosti.
Nabava rabljene poljoprivredne mehanizacije, strojevi, opreme, gospodarskih vozila i plovila nisu prihvatljivi trošak.

Provedba projekta ne smije započeti prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

Prethodni članakNa Gradskoj tržnici Koprivnica prodavat će se hrana, te presadnica voća, povrća i cvijeća na Trgu bana Jelačića
Sljedeći članakUspostavljena kreditna linija za pomoć poljoprivrednicima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.