Aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i svih dionika u lancu opskrbe hranom rezultirale su porastom od 48% u ukupnoj nabavnoj vrijednosti donirane hrane u odnosu na 2019. godinu, a koja je iznosila 19 milijuna kuna u 2020. godini. Također, u 2020. godini donirano je ukupno 1,7 milijuna kilograma hrane te je zabilježen rast od 13,8% u količinama donirane hrane. 

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano provodi mjere Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., temeljem kojih je unaprjeđen zakonodavni okvir, objavljen je Vodič za doniranje hrane, održane su radionice za donatore i posrednike u lancu doniranja hrane te je pokrenut projekt „e-doniranje“. Ove godine objavljena su dva sektorska vodiča za sprječavanje otpada od hrane u trgovini te u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama, čiji je cilj pomoći subjektima u razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane koja uključuju i doniranje viškova hrane. 

Aktivnosti Ministarstva poljoprivrede po pitanju unapređenja sustava doniranja hrane se nastavljaju i dalje. Trenutno je u pripremi projekt infrastrukturnog opremanja posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane. Naime, do kraja godine se planira objaviti Program potpore za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane koji se planira financirati iz EU Mehanizma za oporavak i otpornost. Također, nadogradit će se IT rješenje za sustav „e-doniranje“, s ciljem da se kroz nove i naprednije funkcionalnosti ponudi donatorima još bolje i još učinkovitije rješenje za distribuciju donirane hrane. Ujedno će se raditi i na podizanju svijesti svih dionika kroz edukativno-informativne kampanje usmjerene na problematiku prekomjernog bacanja hrane te doniranja hrane.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje