U organizaciji saveza maslinara SDŽ  i tvrtke VRTAL PRIOBALJA  u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu, 25. i  26. veljače (subota i nedjelja) održat će se je XIV tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana MASLINA SPLIT 2017. i III međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana INTRADA SPLIT 2017.

Ovogodišnja manifestacija zasigurno nije jedna je od najvećih  maslinarskih manifestacija, prije samo desetak godina nazočilo je ovom skupu i preko tisuću natjecatelja, ali je sigurno da je ovogodišnji susret težaka priobalja okupio  sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda sa cijelog Mediterana.

Manifestacija, pod pokroviteljstvom  predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, premjera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora RH Bože Petrova i  župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnje i domaćina grada Splita, održat će se je u hotelu ZAGREB – Duilovo u Splitu  u subotu s podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega će uslijediti stručni skup.

Na stručnom skupu svoja izlaganja imat će najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, među kojima će dominirat teme kako zaštititi maslinu od štetnika i hladnoće kako se više nikad ne bi ponovila ova godina.  Posebna pozornost posvetit će se ekološkoj poljoprivredi, a sva predavanja biti će dostupna na internetu, i u časopisu Maslinar .

Na ovogodišnjoj manifestaciji MASLINE učestvovalo je 389 maslinara sa 490 uzoraka maslinovog ulja, pripravaka od ulja i konzerviranih plodova masline iz devet država Mediterana. Na INTRADI su svoje uzorke poslali poljoprivrednici iz četiri države, ukupno 76 natjecatelja sa 135 uzoraka poljoprivrednih proizvoda (od grožđa, sira, mesa, ribe, meda, marmelada i drugih proizvoda), bit će podijeljeno preko tristo medalja za kvalitetu, velik broj plaketa i pehara, a ocjenjivanje kvalitete ekstra djevičanskog maslinovog ulja obavili su stručnjaci nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu. 

Tijekom trajanja manifestacije održat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća.

U popodnevnim satima upriličit će se kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija, a bit će podijeljene nagrade i priznanja za kvalitetu.

U večernjim satima na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program,  podijelit će se nagrade za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne delicije, posebne nagrade za izgled pakovine,  te proglasili šampioni u pojedinim natjecateljskim klasama.

Drugog dana manifestacije u nedjelju 26. veljače u hotelu i njegovom okolišu održat će se stručna radionica rezidbe masline.

 

Prethodni članakSlovenski pritisak na komisiju zbog terana
Sljedeći članakKako utvrditi vrijednost troškova?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.