Prvi put u ovom programskom razdoblju Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.2 „Korištenje obnovljivih izvora energije“ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom natječaju iznosi 200.000.000,00 kuna.

Intenzitet bespovratnih novčanih sredstava po korisniku iznosi najviše 50% ukupno prihvatljivih troškova. Najniži iznos javne potpore iznosi 15.000 eura u protuvrijednosti u kunama, a najviši iznos po korisniku je 400.000 eura u protuvrijednosti u kunama.

Svrha ovog natječaja je povećanje učinkovitosti korištenja energije.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća:

• fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga 1 I. Ugovora o EU prije objave Natječaja, uključujući početnike,
• fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje godinu dana u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu pod uvjetom da najkasnije u trenutku podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu budu registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda iz Priloga 1 I. Ugovora o EU u odgovarajućim registrima/upisnicima koje vode ministarstva propisana Pravilnikom o registraciji subjekata te registraciji i odobravanju objekata u poslovanju s hranom, a koji su podnijeli zahtjev za potporu na Natječaj za tip operacije 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ – objekti za proizvodnju ulja ili Natječaj za tip operacije 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ – objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka od 28. svibnja 2018. godine (u daljnjem tekstu: tip operacije 4.2.1).

„Mnoga poljoprivredna gospodarstva s nestrpljenjem su čekala ovaj natječaj kako bi mogli početi sami proizvoditi energiju i na taj način dodatno unaprijediti svoje gospodarstvo i osigurati nove prihode. Iskoristite ovu priliku jer smo osigurali 200 milijuna kuna s kojima možete izgraditi i opremiti objekte za proizvodnju energije, ali i nabaviti strojeve za organsku gnojidbu na svojim gospodarstvima“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prihvatljivi materijalni troškovi za sufinanciranje u ovom tipu operacije su:

a) građenje/rekonstrukcija i/ili opremanje objekata za:

i. proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa i sunce) za potrebe vlastitih proizvodnih pogona korisnika, s pripadajućom opremom i infrastrukturom
ii. prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa) s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe
iii. obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu s pripadajućom opremom i infrastrukturom za vlastite potrebe, i/ili

b) nabava strojeva za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama s pripadajućom opremom i infrastrukturom, za vlastite potrebe.

Ministarstvo poljoprivrede će, zajedno s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, održati informativne i edukativne radionice diljem Hrvatske kako bi predstavili uvjete natječaja, pojasnili način podnošenja zahtjeva za potporu i dokumentaciju koju je potrebno priložiti.

Zahtjevi za potporu moći će se podnositi od 23. srpnja do 21. rujna 2018. godine, a više informacija o prihvatljivim korisnicima i ulaganjima možete pogledati ovdje.

Prethodni članakTko mora poštovati obveze nitratne direktive?
Sljedeći članakDani otvorenih vrata tvrtke Amazone
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.