Na poziv tvrtke Agronom iz Požege, ekskluzivnog zastupnika za poljoprivredni program Amazone strojeva u Hrvatskoj, posjetili smo sajam Amatechnica 2018, nedaleko Osnabruck-a.

Već tradicionalan sajam Amatechnica održao se 24.05.2018. na površinama tvornice AMAZONE Gaste u blizini Osnabrücka. „In-house“ sajam odnosno dane otvorenih vrata tvrtke Amazone redovno posjećuju mnogobrojni poljoprivrednici, distributeri i novinari iz cijeloga svijeta. Na sajmu su bili izloženi gotovo svi strojevi iz Amazone programa strojeva za obradu tla, sjetvu i zaštitu, a uz obilazak tvornice većina strojeva se mogla vidjeti u u radu na licu mjesta.

Cilj prezentacije strojeva u radu od strane Amazone stručnjaka također je i dobar način edukacije poljoprivrednika kako se iskorištavanjem inovativnih tehnika i novih tehnologija mogu postići veći prinosi uz uštedu troškova, a sve u svrhu konkurentnije proizvodnje.

Vrhunska proizvodnja za maksimalan rezultat

U sklopu dana otvorenih vrata organiziran je i obilazak dviju tvornica nedaleko Osnabrucka koje proizvode prskalice i strojeve za za zaštitu usjeva te strojeve za aktivnu obradu tla. Razlika Amazone Werke tvornice u odnosu na slične proizvođače je u tome da je većina dijelova proizvedena i razvijena u samoj tvornici od strane Amazone inženjera, a alati koji se koriste u proizvodnji dijelova također su projektirani i proizvedeni u samoj tvornici. Takav način proizvodnje osigurava krajnim korisnicima da dijelovi budu uvijek dostupni po razumnim cijenama, pa čak i kad modeli više nisu aktivni odnosno kada su zamijenjeni novim modelima strojeva, tako da zapravo rezervni dio za stroj koji je kupljen prije 30 godina možete bez ikakvih poteškoća naručiti sa skladišta ili se jednostavno po narudžbi proizvede. Isporuka dijelova je kompletno kompjuterizirana i robotizirana. Takav način proizvodnje je ujedno i razlog koji Amazone strojeve čini konkurentnijim te za njih u potpunosti možemo reći da su proizvedeni u Njemačkoj. Većina čeličnih komponeti za strojeve režu se CNC strojevima, dok varenja obavljaju roboti te je ljudski faktor pogreške u potpunosti izbjegnut. Bojanje komponenti se odvija u vlastitim pogonu koji je otvoren 2008. godine i predstavlja jednu od većih investicija vrijednu 20 milijuna eura. U sklopu lakirnice nalaze se bazeni za pripremu komponenti te komore i bazeni za bojanje dijelova.

""

Tvrtka Amazone osnovana je davne 1883. godine i od tada je u vlasništvu obitelji Dreyer, a danas u Europi ima 7 proizvodnih linija i zapošljava više od 1800 ljudi. AMAZONEN – Werke su specijalisti za prskalice, rasipače, sijačice, strojeve za aktivnu i pasivnu obradu tla, a osim poljoprivrede proizvode i strojeve za komunalna poduzeća. Kupci Amazone proizvoda su srednja i velika gospodarstva te uslužne tvrtke jer su Amazone proizvodi poznati po visokoj kvaliteti i pouzdanosti te inovativnim rješenjima.

Nošeni reverzibilni plugovi tvrtke AMAZONECAYROS i CAYRON

Plug je simbol poljodjelstva. Uz uzgoj, gnojidbu i zaštitu biljaka, obrada tla odlučujući je čimbenik za uspjeh u poljoprivredi. Održivost i visoka učinkovitost u izvršenju rada su odlučujući faktori po kojima će se poljoprivredna procesna tehnologija mjeriti i u budućnosti. Teži se k održivom gospodarenju zemljištem, povećanjem produktivnosti po jedinici površine te visokoj profitabilnosti strukture. Korištenje modernih plugova će pored konzervacijske obrade tla i alternativnih procesa sjetve i dalje biti od velikog značaja za prinos, a time i uspjeh obrade.

""

Kvaliteta kao filozofija

U tvrtki AMAZONE kvaliteta plugova na prvom je mjestu. U to spada odabir najboljih materijala i optimalna priprema i korištenje proizvodnih postupaka. Stopostotna kontrola kvalitete za sigurnosne dijelove (donje veze poprečne osovine, reverzibilna osovina) i važne kom-ponente (greda, nosač grede itd.) tijekom proizvodnje:
• Dijelovi ispitani komad po komad, najveća kvaliteta do zadnjeg detalja
• Obrada koja eliminira iverje putem računalnih centara za obradu nakon nadoknade znači da nema kašnjenja naknadnim stvrdnjavanjem
• Najbolja preciznost svih dijelova, dugotrajnost i preciznost prilikom oranja
• Smanjenost varnih niti, korištenje otkovaka te poboljšana čvrstoća, dug vijek trajanja
• Grundiranje pojedinačnih dijelova prije montaže, osnovni lak između površina prirubnica
• Optimalna zaštita od hrđe – visoka preprodajna vrijednost

Opsežni program plužnih tijela

Plužno tijelo temeljni je element svakog pluga koji je ponajprije odgovoran za kvalitetu rada i ekonomičnost korištenja. Čista dorada ostataka usjeva, osobito u teškim uvjetima, npr. kukuruzovine, jedan je od parametara kvalitete, međutim, oruđa tvrtke AMAZONE s uspjehom savladavaju ostale izazove poput npr. rada na strminama.

""

AMAZONE Cayron

Glavne prednosti Cayron pluga
• Reverzibilna osovina velikih dimenzija i ekstremno čvrsta s promjerom od 130 mm
• Iznimno stabilna pravokutna cijev okvira dimenzije 200 mm x 120 mm x 8,8 mm
• Ravna vodilica hidrauličkih vodova kroz šuplju reverzibilnu osovinu • Aktivna amortizacija vibracije zahvaljujući opružnim donjim vezama poprečne osovine
• Ugrađene kugle donjih zglobova osiguravaju jednostavnu montažu i veliku stabilnost
• Bočno postavljen kombinirani kotač koji se jednostavno može prebaciti u položaj za rad i položaj za transport
• Vrlo visoka udobnost rukovanja zahvaljujući brojnim pametnim detaljima, primjerice kao što je kabinet za crijevo ili višenamjenski alat za stroj s indikatorom skale za dubinu
• Plužno tijelo C-Blade s dugim vijekom trajanja i niskim troškovima nastalim habanjem
• Serijska hidraulička postavka prednje brazde osigurava najveću jednostavnost postavljanja i trajno dobar rezultat rada
• Ugrađena unutrašnja rotacija okvira bez okretanja u ležajevima tijela
Nošeni reverzibilni plug Cayron postoji u verziji kao petobrazdni i šestobrazdni plug za traktore do 290 KS. Kod pluga Cayron 200 radna širina plužnih tijela može se namjestiti u tri stupnja na 40 cm, 45 cm i 50 cm. Cayron 200 V serijski raspolaže hidrauličkim prilagođavanjem radne širine, a pri promjeni radne širine s pomoću hidraulike automatski se prilagođava širina prednje brazde.

""

Pregled značajnih prednosti u praksi u konvencionalnoj obradi tla
• Učinkovito mehaničko suzbijanje korova deprivacijom svjetla, učinkovita borba protiv rubnih uraslina (pogotovo u malim poljima i područjima sklonima jakom vjetru, budući da pravovremeno korištenje ukupnih herbicida često nije moguće)
• Brže zagrijavanje tla i bolja prozračnost tla za veće prinose u kulturama koje zahtijevaju toplinu
• Jedina mjera obrade tla kod sakupljanja vode
• Smanjenje opasnosti od infekcije sljedećeg usjeva s plijesni Fusarium, potpunim uklanjanjem prethodnih ostataka žetve usjeva, a iz toga rezultira i manje onečišćenje mikotoksinom u plodovima i usjevima
• Ubrzanje provedbe aktivnosti u tlu oksigenacijom
• Mehaničko suzbijanje nametnika u tlu osjetljivih na UV svjetlo
• Mehaničko suzbijanje puževa i miševa prekidanjem zelenog mosta

Stabilan rotacijski mehanizam

Reverzibilna osovina izvedena je kao šuplja osovina promjera 130 mm i opremljena je dvjema jednako velikim kvalitetnim i čvrstim stožastim valjkastim ležajevima. Oni su zaštićeni od prašine brtvilom i podmazani kako bi se zajamčila velika sigurnost tijekom primjene. Zahvaljujući šupljoj osovini hidraulička crijeva mogu se čisto položiti kroz toranj. Time se omogućava nesmetano okretanje. Rotacijski mehanizam opremljen je opružnom donjom vezom poprečne osovine koja se proteže, i koja preuzima funkciju vrlo dobrog amortizera te tako znatno smanjuje opterećenje na donje veze za stražnje podizanje traktora. To omogućavaju dva ležaja obrtne veze, na desnoj i lijevoj strani donje veze poprečne osovine, koji učinkovito apsorbiraju nastala udarna opterećenja. Dvije visine za montažu donje veze poprečne osovine omogućavaju optimalno prilagođavanje guma i visinu podizanja traktora. Uz tri položaja za pričvršćivanje gornjih veza na kućištu vretena moguće je optimizirati značajku podizanja. Pričvršćivanjem zatezača u jednom od dva uzdužna otvora omogućit će se savršeno prilagođavanje terenu i pridržavanje odabrane radne dubine. Tvrtka Agronom iz Požege priprema akcijske cijene za Cayros modele Amazone plugova u predsezoni i to za modele 3 i 4 brazde sa punom ili rešetkastom daskom a Cayron demo model pluga je u pripremi za prezentacije pluga u radu po cijeloj Hrvatskoj. Za više informacija o Amazone strojevima i za prednarudžbe možete kontaktirati Lidiju Pilat, AGRONOM d.o.o. 099/2686-803 ili lidija.pilat@agronom.hr

Prethodni članak200 milijuna kuna za obnovljive izvore energije
Sljedeći članakKako smanjiti octikavost vina?
Hrvoje Klekar
Rođen 1979.g. u Zagrebu, po struci ekonomist. Voditelj prodaje u Gospodarskom listu i autor članaka i reportaža na temu poljoprivredne mehanizacije. RADNO ISKUSTVO: Od 2010. godine djelatnik Gospodarskog lista na radnom mjestu voditelja prodaje. Stečeno iskustvo u prodaji i marketingu kroz rad u internacionalnim tvrtkama na pozicijama Voditelja prodaje,Specijalista za kanalski marketing,Direktora tvrtke kroz 17 godina radnog iskustva. Završena akademija za marketinške kanale, Gustav Käser sales management diploma te ECDL Microsoft diploma. PODRUČJA INTERESA: Poljoprivredna mehanizacija,ratarstvo, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije, PR i marketing,channel marketing,prodaja,digitalne platforme,društvene mreže,razvoj novih projekata, novinarstvo.