Više od 500 izlagača okupilo se na 21 tisuću kvadrata tradicionalnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo kako bi predstavilo svoje proizvode i usluge zainteresiranim poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima. Sajam se održao od 17. do 19. veljače.

Viroexpo je i ove godine otvorio predsjednik vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, a uz Vladu RH, pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma.

Jedan od izlagača je i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Na HAPIH-ovom štandu predstavile su se aktivnosti i projekti u poljoprivredi i sigurnosti hrane koje provode njegovi specijalizirani centri. Poseban je naglasak stavljen na promociju sustava označavanja Hrana s hrvatskih farmi i polja – čiji su prepoznatljivi znakovi potrošačima pouzdan putokaz do domaćeg proizvoda. Prvi dan štand je posjetio ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Šime Erlić.

U sklopu trodnevnog programa uz brojne prigodne sadržaje (izložbe, ocjenjivanja, degustacije…) održat će se i zanimljiva stručna predavanja.

HAPIH je u subotu s početkom u 11 sati organizirao Okrugli stol “Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju s posebnim osvrtom na tlo, voćarstvo i stočarstvo” tijekom kojeg su se odvile dvije panel rasprave: Optimizacija gospodarenja tlom i prilagodba agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama (projekt „AGROEKOTEH“), Genetska otpornost jabuke na toplinski i sušni stres uz formiranje preporučenog sortimenta za kontinentalnu Hrvatsku (projekt  „APPLERESIST“).

Na panelima su sudjelovali stručnjaci iz HAPIH-ovog Centra za voćarstvo i povrćarstvo, dr. sc. Tvrtko Jelačić, dr. sc. Predrag Vujević, potom Hrvoje Hefer, dr. sc. Danijela Rašić i Milena Andrišić iz Centra za tlo te dr. sc. Drago Solić iz Centra za stočarstvo.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje