Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak dodijelila nove ugovore za potpore iz Programa ruralnog razvoja za područje četiri jadranske županije. Time su u Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Dubrovačko-neretvansku i Zadarsku županiju upućena 24 nova ugovora. Ukupna vrijednost odobrene potpore je veća od 3 milijuna kuna. Također, održan je sastanak na temu aktualnosti u poljoprivredi i ribarstvu Splitsko-dalmatinske županije. 

Najveći broj ugovora upućen je korisnicima iz Splitsko-dalmatinske županije. Oni će uz pomoć ovih sredstava nabaviti sadnice vinove loze i opremu za vinogradarsku proizvodnju. Modernizirati će i unaprijediti stočarsku proizvodnju nabavom potrebne mehanizacije, električnih pastira i novih grla domaćih životinja te uložiti u obnovljive izvore energije. Ulaganja u ostalim jadranskim županijama omogućiti će razvoj posebno osjetljive i važne stočarske proizvodnje na malim gospodarstvima. Također i nabavu novih grla životinje, mehanizacije i potrebnih resursa. Doprinijeti će uštedi energije i vremena, ali i smanjenju troškova na gospodarstvima, zahvaljujući ulaganju u solarne električne pastire.

Prilikom dodjele novih ugovora, ministrica je čestitala novim, ali i svim korisnicima Programa ruralnog razvoja. Naglasila je da je unatoč svim izazovima ukupno iz Programa na području Hrvatske isplaćeno 17 milijardi kuna. Na području četiri jadranske županije siplaćeno je ukupno 1,9 milijardi kuna, a u hrvatsko stočarstvo više od 6,7 milijardi kuna.

Također, istaknula je kako je u okviru snažnog i sveobuhvatnog Vladinog jesenskog paketa mjera vrijednog 21 milijardu kuna poljoprivrednicima na raspolaganju pomoć Mjere 22 vrijedna ukupno 240 milijuna kuna. Za sektor prerade poljoprivrednih proizvoda osigurano je 200 milijuna kuna pomoći. Za poljoprivrednike koji uslijed suše imaju pad prinosa 100 milijuna kuna.

Kada je riječ o suši, na razini Hrvatske je iz Programa ruralnog razvoja 789 milijuna kuna potpore. I to za 19 projekata sustava navodnjavanja. Oni obuhvaćaju površinu od oko 8.200 hektara. U postupak e-savjetovanja upućen je poseban Natječaj vrijedan 63,5 milijuna kuna. On se odnosi isključivo na ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na važnost navodnjavanja i na područjima obalnih županija u kojima se uzgajaju vrijedne kulture poput masline i vinove loze, na Natječaju je osigurano 19 milijuna kuna. I to isključivo za projekte navodnjavanja na poljoprivrednim gospodarstvima s područja Jadranske Hrvatske.

Iz Programa ruralnog razvoja je na području Splitsko-dalmatinske županije ugovoreno 798 milijuna kuna. Isplaćeno je gotovo 638 milijuna kuna, samo za COVID mjere pomoći u županiji je isplaćeno 87 milijuna kuna. U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima s područja Splitsko-dalmatinske županije do sada su odobrena ukupno 924 projekta. Dodijeljena je potpora u iznosu od 354 milijuna kuna. Od toga je do sada isplaćeno 234 milijuna kuna, u najvećoj mjeri za razvoj gospodarskog ribolova na moru.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje