Ministarstvo poljoprivrede je 7. travnja 2022. godine, uputilo u postupak savjetovanja s javnošću nacrt prijedloga Programa potpore za zbrinjavanje napuštenih, izgubljenih ili privremeno oduzetih domaćih životinja; to se radi u svrhu sigurnosti ljudi, zdravlja ljudi i životinja te smanjivanja materijalne štete. Prihvatljivi korisnici su jedinice lokalne samouprave. Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od 3 milijuna kuna.

Privremeno zbrinjavanje oduzetih ili napuštenih, izgubljenih i zanemarenih domaćih životinja za jedinice lokalne samouprave predstavlja organizacijski, a time i financijski zahtjevnu aktivnost. Stoga je Ministarstvo odlučilo osigurati nadoknadu troškova zbrinjavanja domaćih životinja novom potporom u iznosu i do 300 tisuća kuna po korisniku.

Naime, okviru ovoga Programa uz stopostotni intenzitet potpore financirat će se usluge smještaja, hranidbe i njege (uključujući rad). Također i troškovi označavanja neoznačenih životinja; a prihvatljivi su i veterinarski troškovi liječenja uz intenzitet potpore od 50 posto.

E-savjetovanje se nalazi na poveznici.