U srijedu, 12. siječnja 2022. godine, održan je sastanak ministrice poljoprivrede s gradonačelnikom Grada Sinja Mirom Buljem i dr. sc. Danicom Ramljak na teme hitnog zbrinjavanja zanemarenih domaćih životinja na području Grada Sinja, sufinanciranja izgradnje skloništa za životinje u okviru Programa ruralnog razvoja, uspostave obrazovanja u poljoprivredi u Sinju te navodnjavanja sinjskog polja.

Na sastanku održanom u Ministarstvu poljoprivrede na inicijativu gradonačelnika Sinja Mira Bulja utvrđeno je kako će se u svrhu zaštite javnog zdravlja i dobrobiti zanemarenih životinja u što kraćem roku primijeniti mjere privremenog zbrinjavanja životinja do odluke suda koji može odlučiti o trajnom oduzimanju životinja.

Također, na sastanku je istaknuta mogućnost sufinanciranja izgradnje skloništa za životinje u okviru Programa ruralnog razvoja. Također i nadogradnje postojećeg informacijskog sustava kojim će se ojačati suradnja i koordinacija među svim dionicima u procesu zbrinjavanja zanemarenih i napuštenih životinja, što uključuje Ministarstvo poljoprivrede, DIRH te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

U tom kontekstu Ministarstvo poljoprivrede je već ranije  Europskoj komisiji uputilo prijedlog prihvatljivosti troškova Programa ruralnog razvoja u okviru Mjere 7. Njime bi se sufinancirala izgradnja skloništa za životinje, a s obzirom da je zaprimljen pozitivan odgovor izmjene Programa već se pripremaju te su u tijeku konzultacije sa županijama o njihovim potrebama po tom pitanju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje