U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, u studenom je u Cavtatu održan 31. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2021. Pokroviteljstvom su Sabatinu podržali Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik te Općina Konavle.Generalni sponzor Sabatine 2021 je tvrtka Messis iz Zagreba.

Na Sabatinu 2021. sa svojim proizvodima odazvali su se gotovo svi vinogradari i vinari koji su stalni sudionici Sabatine. Na ocjenjivanje je pristiglo 382 uzorka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 36 uzoraka jakih alkoholnih pića, 147 uzoraka buteljiranih vina, 101 uzorak mladih vina te 98 uzoraka otvorenih vina tj. vina koja su u fazi pripreme za dobivanje dozvole za stavljanje u promet. Proizvodi su ocijenjeni u pet različitih kategorija, od strane pet različitih povjerenstava.

Nagrađeni šampioni

Šampioni Sabatine 2021 u kategoriji buteljiranih vina su:

 • Najbolje nagrađeno vino – predikatno vino: OPG ĐURINSKI, Kupljenovo – LEONA – LEDENA BERBA 2016.
 • Najbolje bijelo suho i polusuho vino: OBRT ZURE, Lumbarda, otok Korčula – GRK “BARTUL” 2020.
 • Najbolje crno suho i polusuho vino: VINARIJA ČITLUK d.d., Čitluk, Bosna i Hercegovina – TEUTA BLATINA 2016.
 • Najbolje vino sorte plavac: MATUŠKO VINA d.o.o., Potomje – DINGAČ RESERVA 2013.
 • Najbolje vino sorte pošip: OBRT ZURE, Lumbarda, otok Korčula – POŠIP “ZURE” 2020.
 • Najbolji izgled proizvoda: OPG NOBILO, Ivan Nobilo, Lumbarda, otok Korčula – GRK “ALBI AURI” 2020.
 • Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića: OPG ANTE BEROŠ, Bratuš – SVETI IVAN – liker od rogača

U kategoriji otvorenih vina priznanja su dobili za:

 • najbolje otvoreno bijelo vino: CVIJETO STJEPOVIĆ, Dubrovnik – POŠIP SMOKVICA 2020.
 • za najbolje otvoreno crno vino : TOMISLAV GRBIĆ, Privlaka – CABERNET SAUVIGNON BARRIQUE 2020.

U kategoriji mladih vina:

 • najbolje mlado bijelo vino: OPG MIROSLAV STANOJEVIĆ, Smokvica, otok Korčula – POŠIP 2021.
 • dok je najbolje mlado crno vino: MIŠO PAVIČIĆ, Split – PLAVAC MALI 2021.

 class=
Šampioni

 class=

Izvor: www.zsd.hr

Prethodni članakOdržan sastanak na temu zbrinjavanja zanemarenih životinja na području Sinja
Sljedeći članakRakije, likeri i ginovi najviše kvalitete – nikad bolji!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.