U petak, 17.12.2021., na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, održana je svečana dodjela priznanja nagrađenima na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera. Dodjela je održana u skladu s epidemiološkim uvjetima. Podsjetimo, samo ocjenjivanje je održano 10. i 11. studenog 2021. u novom senzorskom laboratoriju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Ocjenjivanje je treću godinu zaredom organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. 3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera obilježila je visoka kvaliteta uzoraka. Tako ih je više od polovice nagrađeno ocjenom višom od 18 (zlato). Treba napomenuti kako se veliko zlato ove godine dodijeljivalo samo uzorcima s više od 19 bodova.

Svoje uzorke na ocjenjivanje je prijavilo više od 70 proizvođača. Pristiglo je više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka.

Dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr.sc. Ivica Kisić

Prvo se prisutnima obratio dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić te pozdravio sve prisutne. Nakon njega, svoj asortiman proizvoda prezentirali su sponzori ocjenjivanja. Zlatni sponzor ocjenjivanja, tvrtka Pa-vin, prezentirala je asortiman proizvoda specijaliziranih za vinogradarstvo, vinarstvo i podrumarstvo. Srebrni sponzor IREKS AROMA doo prezentirala je asortiman prvoklasnih sastojaka za vino i voćne proizvode, kao i tvrtka Poljocentar Križevci, koja nudi veleprodaju i maloprodaju kompletnog repromaterijala za poljoprivredu i građevinskog materijala.

Lidija Režek predstavila je zlatnog sponzora, tvrtku Pa-vin

Vedran Plichta predstavio je tvrtku IREKS Aroma doo, srebrnog sponzora ocjenjivanja

Nakon njih prozvani su prošlogodišnji šamioni kojima je dodjela u 2020. godini otkazana radi epidemiološke situacije. Tako su prozvani šampion ginova iz 2020., Imagine Spirits Distillery, London dry gin “Midnight”, zatim šampion u kategoriji likera OPG Bilušić, Voćni liker aronija, te šampion u kategoriji rakija Destilerija Pigmalion, Tamnjanica eko plantaže, Kajsijevača, 2016. g., Selekcija Pigmalion.

Imagine spirits distillery, šampion ginova iz 2020.
Destilerija Bilušić, šampion likera iz 2020.

Destilerija Pigmalion. šampion rakija iz 2020.

Nakon njih krenulo se s dodjelom priznanja za 2021. godinu. Šampionom u kategoriji ginova proglašena je Destilerija Gavran, Raven’s london dry gin, Ivana Gavrana iz Velike Gorice.

Ivan Gavran, Ravens london dry gin – Destilerija Gavran, šampion ginova u 2021.

Šampionom u kategoriji likera proglašen je liker Teranino Destilerije Patrik, proizvođača Patrika Sračića kraj Jastebarskog.

Patrik Sračić, Teranino liker – Destilerija Patrik, šampion likera u 2021.

Apsolutni šampion ocjenjivanja i proizvođač dvije od tri najbolje ocijenjene rakije je Luka Perić iz Srbije. Kako je rekao predsjednik komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj, tri najbolje ocijenjene rakije su nešto što se rijetko može kušati na ocjenjivanjima.

Tako je šampionska Stara šljivova prepečenica iz 2001. godine , proizvođača Luke Perića (Stari Vitez doo) dobila maksimalnu ocjenu 20. Druge dvije najbolje ocijenjene rakije bile su neznatno slabije ocijenjene te spadaju u sam vrh ove kategorije pića. Tako je druga najbolje ocijenjena bila šljivovica iz 1995. godine obitelji Senić (Pure Fruit doo) koja je dobila ocjenu 19,7. Treće najbolje ocijenjena rakija također je Stara šljivova prepečenica šampiona ocjenjivanja Luke Perića ( Stari Vitez doo), ali iz 2009. godine.

Luka Perić( Stari Vitez doo) Stara šljivova prepečenica, 2001.- šampion rakija u 2021. godini s maksimalnih 20 bodova

Osim njih priznanja su dodijeljena i ostalim nagrađenima u sve tri kategorije kojih je ove godine bilo više od 60.   

Ivan Gavran (šampion ginova), Luka Perić (šampion rakija) i Patrik Sračić (šampion likera)

Unatoč visokoj kvaliteti, ima prostora za napredak

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Unatoč kvalitetnim uzorcima, rekao je i kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati.

Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj predstavio je i svoju knjigu „Voćne rakije, likeri i travarice“ koja se može naručiti putem webshopa Gospodarskog lista.

Doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj predstavio je svoju knjigu Voćne rakije, likeri i travarice

Nakon dodjele uslijedila je degustacija nagrađenih uzoraka gdje su se mogli kušati nagrađene rakije, likeri i ginovi.

Šampione u kategoriji ginova ( Ivana Gavrana), likera (Patrika Sračića) i rakija (Luku Perića) upitali smo nekoliko pitanja o njihovoj proizvodnji i planovima u budućnosti.

  • Kad i kako ste se odlučili baviti proizvodnjom, gdje se nalazi vaša proizvodnja i destilerija? 

Ivan Gavran:Supruga i ja smo prije nekoliko godina došli na ideju da se počnemo baviti proizvodnjom jakih alkoholnih pića. Ideja je bila hobi pretvoriti u posao. Prva misao i početna istraživanja su išla u smjeru proizvodnje rakija, s obzirom na to da smo imali određena znanja i iskustvo u procesima proizvodnje voćnih rakija. Istraživajući svijet jakih alkoholnih pića zaintrigirao nas je gin koji je svojom prepoznatljivošću osvojio cijeli svijet. Prije nekih godinu i pol počeli smo aktivno istraživati gin (literatura, edukacije, pokusi). Nakon godinu i pol dana i 22 pokušaja dobili smo kombinaciju s kojom smo se otisnuli u profesionalne vode. Naša destilerija nalazi se u Rakitovcu, mjestu pored Velike Gorice. Odlučili smo krenuti malim koracima i otvoriti garažnu destileriju u sklopu obiteljske kuće. Tih naših 20-ak kvadrata predstavlja cijeli naš svijet, od istraživanja, proizvodnje, odležavanja, pakiranja…

Patrik Sračić: -Ukratko, sam početak proizvodnje je teško definirati. Bavili smo se proizvodnjom vina i grožđa, a rakija je uvijek bila nusproizvod. Pravi početak ozbiljnog nastupanja na tržištu, s prvom etiketom, bio je 2004. Od tada proizvodnja jakih alkoholnih pića polako preuzima primat u našem poslovanju, a na kraju i totalno zamjenjuje proizvodnju vina. Destilerija je smještena u malom selu Pavlovčani kraj Jastrebarskog.

Luka Perić: – Tradicija brenda “Stari vitez” datira iz 1990. godine. Proizvodnju je započeo moj otac Slobodan Perić na svom seoskom imanju u općini Krupanj u Srbiji, gdje su klimatski uvjeti odlični za uzgoj stare sorte „Požegače“. Ta sorta daje najbolju rakiju od šljive. Proizvodnja i pečenje prirodne rakije, prenosila se s koljena na koljeno sve do današnjih dana. Tako sam 2013. ja naslijedio proizvodnju od svojeg oca. 

  • Proizvodite li sirovinu sami ili otkupljujete?

Ivan Gavran:Kako se želimo pozicionirati kao craft destilerija s premium proizvodima vrhunske kvalitete, odlučili smo koristiti i sirovinu vrhunske kvalitete. Za gin je, između ostalog, jako važno da sirovina bude iz eko proizvodnje. Tako dio sirovina sami proizvodimo, a dio dobavljamo od tvrtki i OPG-ovaca koji se bave eko proizvodnjom.

Patrik Sračić: -Sirovinu otkupljujemo od voćara i vinogradara diljem Hrvatske, nažalost sve teže.

Luka Perić: -Sirovinu za rakiju sami proizvodimo, na našem imanju uzgajamo šljivu Požegaču.

  • Što sve nudite u vašem asortimanu proizvoda, gdje se mogu nabaviti proizvodi i po kojoj cijeni?

Ivan Gavran:Kako smo mlada destilerija koja je službeno startala s radom prije nepunih mjesec dana, trenutno u ponudi imamo samo jedan proizvod – nagrađeni gin Raven’s 23, šampion ocjenjivanja ginova.  Tako je za sada moguće nabaviti naš gin isključivo od nas (putem društvenih mreža ili na našoj web stranici www.destilerijagavran.com). Cijena boce od 0,7 lit je 220 kn, a 0,2 lit je 70 kuna. Upravo pregovaramo s nekim distributerima. Također pregovaramo i s nekoliko kafića i restorana u Velikoj Gorici i Zagrebu. Nadamo se da će gosti uskoro moći uživati u našem ginu u sklopu ugostiteljske ponude tih kafića i restorana.

Patrik Sračić: -U našem asortimanu trenutno imamo rakije Viljamovku, Šljivovicu, Komovicu i Travaricu. Također likere od meda, borovnice, višnje, oraha, naranče, limuna. Kao novitete želim istaknuti naš Gin HAWK’S te naš šampionski liker Teranino. Plasman naših proizvoda trenutno ide kroz trgovačke lance Interspar i Plodine te vlastitom distribucijom u HoReCa kanalu prodaje.

Luka Perić: -Svoju šljivovicu plasiramo u ugostiteljske objekte diljem Srbije. Najveći ugostiteljski objekti u Srbiji prepoznali su kvalitetu našeg proizvoda, stare šljivove prepečenice. Ona je kvalitetom u rangu vodećih brendova viskija i konjaka. Naš najprodavaniji proizvod je šljivova prepečenica stara pet godina koja se može nabaviti po cijeni od 16 eura. Najeskluzivniji proizvod je prepečenica stara 20 godina čija je cijena oko 100 eura. Naše maloprodajno mjesto nalazi se u centru Beograda, gdje se ista može i probati. Također, za više informacija možete nam se javiti i na našoj facebook stranici Stari Vitez.

  • Ambicije u 2022. i u budućnosti?

Ivan Gavran:Gradimo destileriju korak po korak. 2022. godina je godina etabliranja na hrvatskom tržištu s našim nagrađivanim ginom. Cilj u novoj godini nam je distribuirati proizvod putem nekih od kanala postojećih distributera na tržištu (web shop, direktna prodaja u dućanima…). U narednim godinama svakako planiramo postupno povećavati kapacitete proizvodnje te proširivati paletu proizvoda. Upravo smo razvili liker – medicu koju ćemo vjerojatno plasirati na tržište već ove godine. Od 2023. godine planiramo proširiti kapacitete na proizvodnju voćnih rakija. Također intenzivno proučavamo i votku.

Patrik Sračić: -U vrlo skoroj budućnosti otvaramo novi proizvodni pogon/skladište kako bi olakšali samu logistiku, a ujedno si i omogućili dulje odležavanje destilata prije nego li ih pustimo na tržište. Smjer kojim želimo ići definitivno je povećanje kvalitete naših proizvoda.

Luka Perić: – Na vodećim sajmovima jakih alkoholnih pića u Srbiji i regiji, osvojili smo veliki niz nagrada za naše proizvode. Na sajmu u Republici Hrvatskoj smo ove godine sudjelovali po prvi put i dobili maksimalnu ocjenu od 20 bodova za rakiju prepečenicu iz 2001. godine. Želimo održati kvalitetu naše proizvodnje. Iskreno se nadam kako će u skoroj budućnosti naši proizvodi biti dostupni i na hrvatskom tržištu.

Svi gosti su mogli kušati nagrađene rakije, likere i ginove i osobno se uvjeriti u njihovu kvalitetu

Ostatak pogledajte u fotogaleriji:

Zajednička slika nagrađenih na 3. Međunarodnom ocjenjivanju rakija i likera

Marin Maras, Imagine spirits distillery, šampion ginova iz 2020.

Marko Fabić, Sempervivum distillery Poreč

Marko Fabić, Sempervivum distillery Poreč
Kristina Pawelitsch, urednica Gospodarskog lista

OPG Miro Mraz

Krunoslav Švigir, OPG Martina Švigir
Silvio Benčina, Wild boar distillery

Ante Bilušić, Destilerija Bilušić, šampion likera iz 2020.

OPG Darko Juzbašić (Matkova pecara)

Damir Kovač

Zlatko Šimić, Destilerija Šimić

Branimir Vuković, Destilerija Vuković

Patrik Sračić, Destilerija Patrik

Silvio Benčina, Wild boar distillery
Mario Bošnjak, OPG Bošnjak

Siniša Oreščanin, Destilerija Rakijaso
Siniša Oreščanin, Destilerija Rakijaso

Miloš Tomašević, Braća Tomašević, šampion rakija iz 2019. godine

Miloš Tomašević, Braća Tomašević, šampion rakija iz 2019. godine, ove godine je osvojio veliko zlato za rakiju od jabuke iz 2012.

Martina Nikolić

Martina Nikolić

Luka Perić, Stari Vitez doo

Goran Beinrauch, glavni urednik Gospodarskog lista