Na predstavljanju dužnosnika na tiskovnoj konferenciji koja je 5.travnja održana u Ministarstvu poljoprivrede, ministar Romić istaknuo je kako je 98% resursa obuhvaćeno u resoru ministarstva poljoprivrede kroz sektore šumarstva, vodnog gospodarstva, ribarstva i poljoprivrede.

„Nužan je reformski iskorak kojim će se ti prirodni resursi i potencijal, poput zapuštenih 650 tisuća hektara privatnog i državnog  poljoprivrednog zemljišta, privesti svrsi i staviti to zemljište u funkciju“ naglasio je ministar i dodao kako je prvi cilj ministarstva izraditi strategije poljoprivrede i prehrambene industrije, šumarstva i prerade drva, te zemljišnu reformu.

Već kao znanstvenik i profesor na fakultetu, ministar se suočio s problemom neobrađenog zemljišta i nesređenih zemljišnih knjiga, a situacija je posebno teška u Dalmaciji (primjerice u Zadarskoj županiji je oko 67 tisuća neobrađenog poljoprivrednog zemljišta), dok je u Slavoniji situacija nešto bolja po tom pitanju. Komasacija poljoprivrednog zemljišta velik je izazov u narednom razdoblju, a uslijedit će i zakonske promjene, a već su u tijeku i pilot projekti na 5 lokacija, koji će dati biti jasniju sliku o samoj provedbi komasacije.

Ministar je najavio i promjene u Programu ruralnog razvoja (PRR). Utvrđuju se i nepravilnosti u dosad provedenim natječajima, pa je nedavno započeta istraga, u koju je uključena 21 tvrtka prijavljena na famozne natječaje u Mjeri 4. No, uskoro ipak slijede novi natječaji, kako se ne bi izgubila sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju u tom programu, u iznosu od 2,4 milijarde eura. Promjene u programu bit će usmjerene na boljitak ruralnog prostora i na ostanak mladih na selu. Za navodnjavanje je planirano 106 milijuna kuna, a uskoro kreću pravilnici i natječaji i za šumarstvo, za koje je kroz mjere 8.5 i 8.6 predviđeno oko 110 milijuna eura.

Veliki projekt kojeg planiraju u ministarstvu je i poseban Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, koji će uskoro biti upućen u proceduru, a kojem se želi zaštititi i proizvođače od nelojalne konkurencije, kao i potrošače od nekvalitetnih proizvoda. Na kraju izlaganja, ministar Romić pozvao je svakog od pomoćnika da se predstavi i istakne najbitnije smjernice u svojim resorima.

Na postavljeno pitanje novinara o isplati poticaja, ministar Romić je najavio da će već u ponedjeljak 11. travnja poljoprivrednici na svojim računima imati uplaćena sredstva za izravne  potpore, za proizvodno vezana plaćanja, zelena plaćanja, kao i plaćanja za mlade i dr. a ukupan iznos predviđen u ovom roku je 944 milijuna kuna.
Ministar je također objavio da je iz Europske komisije stigla obavijest o Uredbi 526/2016 kojom je kao 10 hrvatski proizvod Poljički soparnik dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i uvršten u registar s  više od 1290 proizvoda iz cijele EU. U pripremi je još procedura za 15 hrvatskih proizvoda kojima bi zaštićene oznake trebale omogućiti lakše očuvanje tradicije, identiteta i prepoznatljivosti područja iz kojeg potječu, te osigurati bolju marketinšku promociju.

 src=

Ministar Romić predstavio je svoj tim

(S lijeva na desno) Zdravko Barać bit će zadužen za kvalitetu hrane i fitosanitarnu politiku, Nenad Šćulec za pravne i financijske poslove, Krunoslav Karalić pomoćnik je ministra u Upravi poljoprivrede i prehrambene industrije, a Ante Mišura u Upravi ribarstva.  Ministrova desna ruka i zamjenik je Tugomir Majdak,  a jedina dama uz bok ministru je Elizabeta Kiš, koja je zadužena za vodno gospodarstvo. Mario Njavro, koji je također, kao i ministar Romić došao u ministarstvo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, preuzeo je Upravu za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju. Ivica Francetić pomoćnik je ministra za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, a cjelinu tima zaokružuje pomoćnik ministra za veterinarstvo i  sigurnost hrane, Tomislav Kiš.

Tekst: Goran Beinrauch, dipl.ing.agr.
Foto: Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Prethodni članakObjavljeni novi natječaji za novac iz Vinske omotnice
Sljedeći članakSusjedovi dijelovi kuće padaju u dvorište, kome ga prijaviti?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.