Ante Kapetanović iz Ogorja najbolji je županijski orač u kategoriji plug ravnjak, a u kategoriji plug premetnjak najbolji orač je Zdravko Meter iz Prološca.

Oni će kao najbolji orači županije Splitsko-dalmatinske sudjelovati na državnom natjecanju koje će se održati 05. rujna u Suhopolju. Već nekoliko godina ovaj dvojac osvaja prva mjesta na županijskim natjecanjima,a imali su i solidne rezultate na državnim natjecanjima orača.
U kategoriji pluga ravnjaka drugo mjesto osvojio je Jure Svalina iz Vrbe, a treći je Andrija Putnik iz Brnaza. Kod orača s plugom premetnjakom drugo mjesto pripalo je Frani Mateljanu ml. iz Košuta, dok je treće mjesto osvojio Dušan Jagnjić iz Brnaza.

U organizaciji Udruge orača Splitsko-dalmatinske županije u Sinjskom polju, na predjelu Muša, održano je 7. Županijsko natjecanje u oranju. Ovo županijsko natjecanje orača svečano je otvorio splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić, a sve sudionike natjecanja i nazočne posjetitelje pozdravili su dogradonačelnik Trilja Ivan Žolo, sinjski gradski vijećnik Dujo Maleš, voditeljica poljoprivredne savjetodavne službe iz Splita Danica Tadin i tajnik Hrvatske udruge orača, ujedno voditelj svih natjecanja u oranju, Dario Padra.

Ovoj smotri županijskih orača nazočili su ispred županijske agencije za razvoj RERA ravnatelj Jozo Sarač i Petar Čovo, Josip Matas. voditelj Pododsjeka za poljoprivredu, šumarstvo i lovstvo Splitsko-dalmatinske županije i djelatnici odjela za gospodarsvo Grada Sinja.

Na startnoj crti poredalo se ukupno 14 natjecatelja – 3 u kategoriji plugova premetnjaka i 11 u kategoriji ravnjaka, a većina njih bila je s područja. Govoreći o značaju oranja na Cetinskom području kao nastavku poljoprivredne tradicije, dožupan Luka Brčić naglasio je i jednu posebnost za ovogodišnje natjecanje, a to je konačna realizacija nabavke pluga za natjecanja:

Evo konačno smo riješili pitanje jednog pluga premetnjaka koji će koristiti našim natjecateljima na nacionalnoj smotri orača. Plug je namjenjen za poljoprivrednu školu u Kaštelima, a za ovakve prilike koristiti će ga Županijska udruga orača. Njegova cijena je s PDV 86 tisuća kuna -istaknuo je dožupan Brčić, dodajući kako će sada Županija u idućem razdoblju nastojati osigurati i drugi plug-ravnjak koji bi bio od koristi i poljoprivrednoj školi u Kaštelima i samim natjecateljima u oranju. Zanimljivost ovog pluga je u tome što je njegova težina 990 kg, a izrađen je u Norveškoj.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili suci Zvonko Balta, Mate Putnik i Ante Jukić Bračulj, dok su mjerači dubina bili Robo i Reno Žuro.

Organizator ove manifestacije bila je Udruga natjecatelja u oranju Splitsko-dalmatinske županije, a suorganizator Poljoprivredna savjetodavna služba, dok su pokrovitelji bili Županija Splitsko-dalmatinska, te gradovi Sinj i Trilj.

Udruga orača županije ugostila je sve koji su došli, bilo po službenoj dužnosti, protokolarnoj ili kao ljubitelji oranja i druženja u polju.

Tako se uz dobru poljsku spizu i kapljicu raspravljalo o oranju, traktorima i brazdama, ali uvijek sa sjećanjem na prošla vremena kada je Sinjsko polje bilo izbrazdano. Tada, za razliku od danas, nije bilo neobrađivanih površina. Ipak uz samo natjecanje i zadovoljstvo pobjednika, novi plug bio je u središtu pozornosti pa su svi od reda istaknuli kako dalmatinski orači s njim imaju velike šanse na državnom natjecanju u Suhopolju. Pobjednici na tom natjecanju predstavljati će Hrvatsku na svjetskoj smotri orača.

Autor/ica 

Prethodni članakMisno vino
Sljedeći članak14. Natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.