src=

Već tradicionalno, svake godine u lipnju, Bc Institut d.d. održava Dan polja strnih žitarica na pokusnim poljima u Rugvici.

Oko 300 sudionika ovogodišnjeg Dana polja pozdravili su predsjednik Uprave, dr.sc. Ivica Ikić i direktor marketinga Đuro Lukić. Dio sudionika na Bc-ov Dan polja stigao je iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine.

Dr. sc. Katarina Jukić okupljene goste u predavanju je provela kroz povijest Bc Instituta, koji ove godine obiježava veliku obljetnicu – 120 godina od svog osnutka.  Okupljene je upoznala i sa sortimentom BC ozimih pšenica, njihovim agronomskim svojstvima i kvalitetom. Sve predstavljene sorte pripadaju I., ili II. klasi pšenice uzimajući u obzir kriterij Kodeksa koji je na snazi. U prošlogodišnjoj žetvi, kao što je istaknula dr. sc. Jukić, BC Anica na lokaciji Rugvica imala sadržaj proteina 13,70%, hektolitarsku masu 83,70 kg, te prinos od 9,54 t/ha, BC Mandica u pokusu Savjetodavne službe ostvarila je rekordan prinos od 11,12 t/ha i tako daleko nadmašila preostale sorte drugih oplemenjivačkih kuća uključene u pokus.

 src=

Sortiment ječma, tritikala, zobi i pira predstavio je Ivan Živković, dipl.ing. koji je istaknuo da je BC Goran najtraženiji i najrašireniji tritikale u RH, a o kakvoj je sorti tritikala riječ, govori i činjenica da je BC Goran višeštruki dobitnih priznanja Zlatno sjeme koje dodjeljuje Hrvatsko agronomsko društvo. Predstavljen je i BC Ranko, tritikale ranije vegetacije od BC Gorana, zatim višeredni i dvoredni ječmovi: Favorit, BC Bosut, Vedran, te dva nova BC Srećko i BC Gospodar. Bc Institut d.d. bavi se i oplemenjivanjem jarih kultura, te su predstavljene: jara zob – Kupa, Baranja, Istra, jari ječmovi – BC Kalnik, BC Alarik i Erih te jara pšenica BC Goranka.

 src=

Nakon ovih izlaganja sudionici su se mogli malo opustiti uz zanimljive i bogate nagradne igre. Dr. sc. Katarina Jukić bila je voditeljica nagradne igre ”Pogodi sortu”, a Marko Maričević, mag. ing. sudionike je prvo vodio kroz igru ”Pogodi otvor“, a kasnije, nakon nagradnih igara i kroz obilazak pokusa na pokusnom polju.

Pokus je vrlo reprezentativan, s gustim sklopom, strne žitarice su u izvrsnom zdravstvenom stanju, bez polijeganja, što samo govori o kvaliteti svih prikazanih sorata. Poseban naglasak je stavljen na ozimu pšenicu BC Anica, perjanicu Bc Instituta, koja je u vrlo kratkom vremenu zauzela jedno od prvih pet mjesta po zastupljenosti u RH. Koliko se o kvalitetnoj i prinosnoj sorti radi, mogli su se uvjeriti i svi prisutni. Posebno se istaknula i BC Mandica, nešto kasnija sorta od BC Anice, koja je u prošlogodišnjoj žetvi po urodu zauzela vodeća mjesta u pokusima i nosi s razlogom epitet najrodnije hrvatske sorte. U pregledu sorti pšenica pored BC Lorene, BC Renate, Prime, BC Darije, predstavljene su i dvije nove sorte, BC Opsesija i  BC Ljepotica, od kojih se puno očekuje u budućnosti. Tijekom obilaska pokusa, oplemenjivač Marko Maričević istaknuo je i program višerednih, te dvorednih ječmova, a poseban naglasak je stavio na novi dvoredni ječam BC Gospodar i novi višeredni ječam BC Srećko koji će, vjerujemo, s obzirom na svoja agronomska svojstva, kvalitetu i urod, vrlo brzo pronaći put do proizvođača. Još jedna perjanica Bc Instituta je i BC Goran, ozimi tritikale, i u Bc institutu s ponosom ističu da je od ukupno zasijanih površina s tritikalom, 65% zasijano upravo s BC Goranom.

Dan polja se nastavio uz svečani ručak i tamburaše , a Bc Institut je pozvao sve okupljenje na još ljepši i uspješniji „Dan polja“ dogodine, te se zahvalio svim posjetiteljima i prijateljima na odazivu i lijepom druženju.

 

Kristina Pawelitsch magistra ing. hortikulture

 

Prethodni članakGrađevinski nspektor nije poslao zapisnik
Sljedeći članakMaraska d.d. vrši otkup zelenih oraha
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.