Prije pola godine građevinskoj inspekciji sam prijavio susjeda koji je na svom gospodarskom objektu prema mojem dvorištu napravio prozor dimenzija 1,20 x 1,00 m i ostaklio ga prozirnim staklom, a ne mutnim. Prozor je od moje međe udaljen samo 0,90 m. Građevinski inspektor je došao, izvršio pregled objekta i rekao mi da ću o svemu biti obaviješten. Do danas nemam nikakve informacije o nalazu građevinske inspekcije. Interesira me da li je inspektor dužan sastaviti zapisnik i mogu li ja dati primjedbe na taj zapisnik?
Građevinski inspektor je prilikom izlaska na lice mjesta i provjere osnovanosti vaše prijave trebao sastaviti zapisnik kojeg potpisuju stranke u postupku. Kao stranka u postupku imate pravo zatražiti od građevinskog inspektora očitovanje o izvršenom nadzoru, možete se javiti u ured građevinske inspekcije i provjeriti u kojoj je fazi vaš predmet. Druga mogućnost je da u sudskom postupku zatražite da sud naredi susjedu da zazida prozor ili da na prozor postavi neprozirno staklo. Postupak se pokreće pred Općinskim sudom na čijem se području nalaze nekretnine.

D. S., dipl.iur.

Prethodni članakNaknada za održavanje nekretnina
Sljedeći članakDan polja Bc sorata strnih žitarica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.