U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa i Tvornica slada „Slavonija slad“ po šesnaesti put u Novoj Gradiški okupili su se dionici uspješne priče koja se godinama gradi od proizvodnje ječma i pivskog slada do kvalitetnih piva.

Bilo je to na Danu pivarskog ječma još jedno tradicionalno druženje tristotinjak proizvođača-kooperanata pivskog ječma iz cijele Hrvatske i struke. Razgovaralo se o problemima koji prate ovu proizvodnju, kako ju unaprijediti, te najnovijim trendovima koje treba primijeniti kako bi se dobio kvalitetan ječam, a potom slad, koji je uvjet za kvalitetno pivo. Proizvođači su posjetili pokusno polje na kojem je 127 ozimih i jarih ječmova. Unatoč kišama ove se godine očekuje dobra proizvodnja, pa se, kako je kazao Danko Vincetić, očekuje i nastavak nadprosječne kvalitete, kakva je bila posljednje dvije godine. Tradicionalno su nagrađeni najuspješniji proizvođači Pozdravili su ih Danko Vincetić, direktor PP Kompleksa, Frederic Moulin, njegov glavni menadžer i Vlado Bićanić, direktor Slavonija Slada. Nazočan je bio i novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić.

-Želim vas sve pozdraviti s jednim posebnim osjećajem jer ove godine Slavonija Slad slavi 20 godina postojanja. Osnovani smo 1997. godine. Kroz tih 20 godina svi smo mi zajedno, posebno moram zahvaliti djelatnicima Slavonija Slada i PP Kompleksa koji su radili na ovom velikom projektu, prešli jedan krasan put. Počeli smo s 5 do 6 tona domaćega ječma, s petnaestak tisuća tona domaćega slada što je bilo nedovoljno za zahuktalu industriju piva u Hrvatskoj u to vrijeme. Gdje smo sada? Danas smo na 55 tisuća tona ječma u Hrvatskoj što predstavlja gotovo 80 posto naših ukupnih potreba. Proizvodimo 60 tisuća tona slada svake godine. Podmirujemo više od tri četvrtine domaćeg tržišta i oko polovice proizvodnje izvozimo po cijelom svijetu, prvo u zemlje u našem okruženju, a isto tako i u zemlje južne i srednje Amerike i Afrike, do Bliskog istoka do Vijetnama. To je put koji smo zajedno prošli – kazao je Vlado Bićanić, direktor Slavonija Slada.

Dobitnici Zlatnog klasa kao najuspješniji proizvođači ječma u 2016. godini su Zvonko Sušac za kategoriji ozimi pivarski ječam iz Baranje, Dražen Tonkovac za kategoriju ozimi pivarski ječam u Slavoniji i Mario Živković za kategoriju jari pivarski ječam u Srijemu.

 

 

Izvor : Novagra

Prethodni članakJe li moguće na podlogu MM106 cijepiti podlogu M9, a na to sortu jabuke?
Sljedeći članakKreće nova Školska shema- besplatni obroci voća, povrća i mlijeka učenicima osnovnih i srednjih škola
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.