class=

Na ovogodišnje 24. izdanje Međunarodne manifestacije Dani masline 2022, koji će održati 29. i 30.  travnja u Zadru pristiglo je 113 uzoraka iz Hrvatske i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Obzirom na tešku maslinarsku godinu broj pristiglih ulja kao i njihova kvaliteta su više nego dobri, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora.

Njegove riječi potvrđuju i rezultati kemijske i senzorke analize. Od ukupnog broja pristiglih i ocijenjenih ulja čak 98, znači 87 posto ih je ekstra djevičankskih; 15 uzoraka je (13 %) djevičanskih. Lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.

Nijedno ulje nejestivo

Sve se više maslinara, koji predaju uzorke na Dane masline,  odlučuje se proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina. Također i da odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište svoje maslinovo ulje, pojašnjava  Pucar.

On se javno zahvaljuje se svim maslinarima koji su svoja ulja poslali na Dane masline. Svojim sudjelovanjem omogućili su, ističe,  da  osim natjecateljskog  i edukativnog, ova manifestacija što već postaje tradicionalno ima i humanitarni karakter.  Tako će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize  biti donirana štićenicima  Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru. Ali, to nije sve!

Svi na Maslinarski marednin

Drugog dana Dana masline, nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, na središnjem zadarskom trgu u subotu 29. travnja s početkom u 10 sati  bit će održan i humanitarni Maslinarski marendin, koji pobuđuje veliki interes Zadrana i gostiju.

Uz nastup zadarskih mažoretkinja i pismu klape Diadora blagovat će se varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba, tradicionalno jelo još iz liburnskih vremena. Za ovu prigodu ga priprema poznati zadarski kuhar  Renato Kraljev  sa učenicima Ugostiteljsko-hotelijerske i turističke škole.

-Očekujemo sudjelovanje i vinara Zadarske županije koji su i dosad podupirali humanitarne akcije, kaže Benito Pucar.

Prilozi za ponuđena jela i pića donirat će se Ligi protiv raka u svrhu kupnje popratnih uređaja za linearni akcelerator; on je neophodan OB Zadar za liječenje onkoloških bolesnika.

U sklopu Marendina organizatori najavljuju i vođene degustacije maslinovih ulja kako bi se posjetitelji naučili razlikovati dobro  od lošeg  ulja.

Donacije potrebitima,  humanitarni Maslinarski marendin; dobrovoljni prilozi za nabavku uređaja potrebitih za liječenje oboljelih od raka i što još reći nego: “Dobro je činiti dobro. Jer, dobro se dobrim vraća!

 class=
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Panel-2804-1024x288.jpg
Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je benito.jpg
Benito Pucar – Ulja za štićenike Doma  sv. Frane

Prethodni članakNacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede u e-savjetovanju
Sljedeći članakNUTRIS otvorio prvu tvornicu u Europi za proizvodnju proteinskih izolata boba
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.