Vlada je donijela Odluku o donošenju Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da su opći i specifični ciljevi strategije podizanje razine svijesti učenika o pravilnoj prehrani, zdravom načinu života i važnosti tjelovježbe, a u cilju podizanja općeg zdravstvenog statusa djece i prevencije debljine, zatim povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te smanjenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika te podizanje razine znanja učenika/djece o zdravim prehrambenim navikama, smanjenju otpada od hrane, ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i važnosti kratkih lanaca opskrbe.

Ti ciljevi namjeravaju se postići provođenjem četiri mjere, distribucijom i isporukom voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda putem odgojno-obrazovnih ustanova, pratećim obrazovnim mjerama, promocijom te praćenjem i ocjenjivanjem programa, kazala je ministrica.

Kvantitativni pokazatelji uspjeha bit će da po školskoj godini najmanje 50 % učenika/djece sudjeluje u mjeri Distribucija i isporuka voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, najmanje 50 % odgojno-obrazovnih ustanova sudjeluje, podizanje razine svijesti učenika o pravilnoj prehrani i zdravom načinu života za 10 posto i povećanje udjela potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za 10 posto.

Za ove ciljeve osigurano je u idućih 6 godina 14,18 milijuna eura, pri čemu se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi namjerava financirati mjera distribucije i isporuke voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 11,4 milijuna eura, a preostali dio za mjere praćenja i promocije iznosi 2,85 milijuna eura.

-Proteklih 6 godina u Školskoj shemi voća i povrća sudjelovalo je 2 milijuna 289 tisuća učenika, u Shemi mlijeka i mliječnih proizvoda 908 tisuća, te zahvaljujem svim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova bez kojih to ne bi bilo moguće, istaknula je ministrica.