Vlada je donijela Odluku o donošenju Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2023./2024. do školske godine 2028./2029.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da su opći i specifični ciljevi strategije podizanje razine svijesti učenika o pravilnoj prehrani, zdravom načinu života i važnosti tjelovježbe, a u cilju podizanja općeg zdravstvenog statusa djece i prevencije debljine, zatim povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te smanjenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika te podizanje razine znanja učenika/djece o zdravim prehrambenim navikama, smanjenju otpada od hrane, ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i važnosti kratkih lanaca opskrbe.

Ti ciljevi namjeravaju se postići provođenjem četiri mjere, distribucijom i isporukom voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda putem odgojno-obrazovnih ustanova, pratećim obrazovnim mjerama, promocijom te praćenjem i ocjenjivanjem programa, kazala je ministrica.

Kvantitativni pokazatelji uspjeha bit će da po školskoj godini najmanje 50 % učenika/djece sudjeluje u mjeri Distribucija i isporuka voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, najmanje 50 % odgojno-obrazovnih ustanova sudjeluje, podizanje razine svijesti učenika o pravilnoj prehrani i zdravom načinu života za 10 posto i povećanje udjela potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za 10 posto.

Za ove ciljeve osigurano je u idućih 6 godina 14,18 milijuna eura, pri čemu se iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi namjerava financirati mjera distribucije i isporuke voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti 11,4 milijuna eura, a preostali dio za mjere praćenja i promocije iznosi 2,85 milijuna eura.

-Proteklih 6 godina u Školskoj shemi voća i povrća sudjelovalo je 2 milijuna 289 tisuća učenika, u Shemi mlijeka i mliječnih proizvoda 908 tisuća, te zahvaljujem svim zaposlenicima odgojno-obrazovnih ustanova bez kojih to ne bi bilo moguće, istaknula je ministrica.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje