Europska unija daje potporu proizvođačima jabuka i mandarina za povlačenje voća s tržišta i slobodnu distribuciju primateljima (humanitarnim organizacijama, ustanovama socijalne skrbi, školama i vrtićima, bolnicama i kaznenim tijelima). Riječ je o mjeri Europske komisije koja je nastala kao rezultat prošlogodišnjeg ruskog embarga na uvoz voća i povrća iz Europske unije. Financijska pomoć Europske unije dodijeljuje se zemljama članicama EU u skladu s procijenjenim količinama proizvoda na koje ima utjecaj zabrana Ruske federacije. Za svaku državu članicu te su količine izračunate na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju. Republici Hrvatskoj dodijeljena je maksimalna količina od 2.150 t za jabuku i 3.200 t za mandarinu. Pored ovih količina svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 t.  

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine dodane su za jabuku tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta RH iznose 5.150 tona za jabuku i 3.200 tona za mandarinu. Ove količine jabuka, odnosno mandarina podijeljene su proizvođačima, a postupci isporuke primateljima su u tijeku. Interes za ovu mjeru i ove godine je vrlo velik. U cilju iskorištenja što većih dodijeljenih količina, proizvođačima je određen rok od 90 dana za isporuku utvrđenih količina. Ukoliko se u navedenom roku isporuke prihvatljivim primateljima ne izvrše, Agencija za plaćanja te količine stavlja ponovno na raspolaganje.  

Ovim putem molimo proizvođače jabuka i mandarina, a naročito mandarina (radi nemogućnosti dugotrajnog skladištenja istih) da obavijeste Agenciju o količinama mandarina koje ne planiraju isporučiti primateljima, a za koje su dobili odobrenje od Agencije. Na taj način svi zajedno ćemo učiniti sve da se kvota dobivena od strane EK u što većoj mjeri iskoristi. Količina stvarno povučenog voća s tržišta, o kojoj će Agencija izvijestiti EK, utječe na dodjelu količinu koju će RH dobiti za sljedeću godinu (ukoliko će se mjera i dalje provoditi). Prosječno isplaćeni iznos za kilogram jabuka u prošloj godini je 3,10 kn, a za kilogram mandarina 3,77 kn. Valja napomenuti da je u tu cijenu uračunat i trošak sortiranja, pakiranja i transporta.

Prethodni članakKome se žaliti na preveliku procjenu el. Energije?
Sljedeći članakDavno izdana građevisnka dozvola i nikad započeta gradnja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.