U kontekstu ruskih ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU-a i slijedom rasprave o stanju na tržištu na prošlotjednom sastanku Upravljačkog odbora, Europska komisija danas uvodi mjere potpore za određeno lako pokvarljivo voće i povrće.

„Uzimajući u obzir stanje na tržištu nastalo zbog ruskog ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda EU-a, koje danas stupa na snagu, pokrećemo hitne mjere ZPP-a kojima će se smanjiti ukupna opskrba europskog tržišta određenim voćem i povrćem čim cjenovni pritisak u nadolazećim mjesecima postane prevelik. Svi uzgajivači tih proizvoda – bez obzira na to jesu li članovi proizvođačkih organizacija – imat će pravo iskoristiti te mjere kad to budu smatrali potrebnim. Ranim djelovanjem dat će se učinkovita potpora cijeni koja se plaća proizvođačima na unutarnjem tržištu, pomoći će se da se tržište prilagodi i da bude ekonomično,” komentirao je odluku povjerenik EU-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian CioloČ™.

Prethodni članakObjavljen pravilnik za investicije u akvakulturi- sljedeći tjedan prvi natječaj za korištenje 5 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo
Sljedeći članakNacionalni program pomoći sektoru vina u razdoblju od 2014.-2018
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.