U subotu, 27. travnja u sklopu projekta „Cres na pijatu“ održat će se fešta od creske janjetine i sira uz gastro delicije, radionicu filcanja i glazbene nastupe.

Feštom od creske janjetine i sira započinje projekt „Cres na pijatu“ koji ima za cilj promociju vrhunskih lokalnih namirnica kojima otok obiluje kao i bogate ponude creskih restorana i konoba. Projekt je podijeljen po tjednima, a svaki tjedan posvećen je lokalnim namirnicama te su tako od 27. travnja do 3. svibnja dani svjetski poznate creske janjetine i sira.

U subotu, 27. travnja održat će se fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu. Svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati žgvacet (gulaš od janjetine), janjetinu na umido, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir Sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce Mesnice Cres, ali i tradicionalnu slasticu otoka Cresa – olito (poseban tradicionalni creski desert koji se sastoji od jedinstvene kombinacije grožđica, janjećeg loja, smokava, limuna, ruma, vanilije, šećera, soli i brašna, narezan na ploške, zapečen na svježem maslinovom ulju uz preljev marmelade od smokava).

Za posjetitelje će kuhati Udruga Pramenka, Zajednica Talijana Cres i  Udruga umirovljenika Cres. Uz navedeno svi posjetitelji dobit će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta. U glazbenom dijelu programa nastupit će Mali folklor OŠ Frane Petrić, Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin, a program će voditi Franka Medarić. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 15:00 sati.  

U nedjelju, 28. travnja održat će se Dani creske janjetine i sira u restoranu Bukaleta u mjestuLoznati uz promotivne cijene pohane janjetine i živu glazbu.

Otok Cres se ponosi stoljetnom tradicijom ovčarstva, a posebnost je što creske ovce slobodno pasu na prostranim pašnjacima smještenim na cijelom otoku jedući aromatično bilje poškropljeno morem, soli i jodom iz otočke bure. Danas na otoku živi više od 13.000 ovaca. Ovčje meso, posebno mlada creska janjetina, bogato je vitaminima, a u usporedbi s govedinom i svinjetinom, ovčje i janjeće meso sadrži dvostruko više vitamina B kompleksa te je izvanrednih dijetetskih osobina, lako je probavljiva i energetski visoko iskoristiva.

Uz janjetinu najznačajniji proizvod od ovce je creski ovčji sir koji se može degustirati i kupiti u sirani Loznati, a karakterizira ga tradicionalan način proizvodnje i vrhunski okus. Uz ovčji, sirana u ponudi ima i kozji sir te skutu. Godinama već i creska vuna nalazi svoje mjesto u brojnim domovima zahvaljujući suvenirima i uporabnim predmetima creske Rute.

Od 27. travnja do 2. lipnja projekt „Cres na pijatu“ i ove godine u fokus stavlja vrhunske lokalne namirnice otoka Cresa, a svaki je tjedan posvećen pojedinoj namirnici, tako će se od 27.4. do 3.5. održati dani creske janjetine i sira, od 4.5. do 10.5. dani creskog maslinovog ulja uz vođenu turu stoljetnim maslinicima i degustaciju maslinovog ulja, od 11.5. do 17.5. dani creskog meda i samoniklog bilja uz vođenu turu najvećim poljem kadulje na svijetu i pčelinjoj oazi, od 18.5. do 24.5. dani tradicionalnih slastica uz glazbeno-slatko iznenađenje na trgu, a od 25. 5. do 2.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koje će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije. Uz prigodna događanja creski će restorani i konobe ponuditi jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.

Više informacija na www.visitcres.hr

PODJELA SADNICA PRIVATNIM IZNAJMLJIVAČIMA S PODRUČJA TZG CRESA

Podjela sadnica privatnim iznajmljivačima s područja TZG Cresa održat će se u subotu, 27. travnja 2024. od 8.00 – 13.00 h u Ljetnom kinu (Creskog statuta 15, Cres). Svaki iznajmljivač će na poklon dobiti 5 sadnica. Ljubazno molimo da sa sobom ponesete osobnu iskaznicu ili drugi dokument za identifikaciju.

Prethodni članak16. Fešta lošinjske kuhinje
Sljedeći članakFestival Đardin donosi finale cvjetnog travnja uz spoj sadnje, cvijeća, zabave, smijeha, ali i učenja!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.