Na poziv Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), dvadesetak stručnjaka i znanstvenika predstavnika Nacionalne mreže institucija u području sigurnosti hrane i hrane za životinje i ostalih relevantnih dionika, okupilo se na inicijalnom multidisciplinarnom sastanku kako bi razmijenili iskustva te izložili svoje aktivnosti i kapacitete u cilju udruživanja i suradnje kako na budućim projektima tako i aktivnostima na nacionalnoj razini.

Izloženost ljudi, životinja i okoliša negativnom utjecaju mikro i nanoplastike u fokusu je znanstvenika i donositelja propisa već duži niz godina. Intenzivno se radi na uspostavi metodoloških okvira za procjenu rizika i referentnih vrijednosti kako bi se standardizirali protokoli za toksikološka istraživanja te identificirali biomarkeri izloženosti. Naši stručnjaci sudjeluju u nekoliko međunarodnih projekata te kao država članica EU ne zaostajemo za vodećim zemljama po pitanju ovih aktivnosti. Već sada raspolažemo s respektabilnom bazom podataka koja se koristi za procjene trenutnog opterećenja okoliša, vode i pojedinih kategorija hrane ovim kontaminantima.

 –Ideja za ovaj, možemo reći, povijesni sastanak je proizašla upravo iz toga što ovo područje trenutno nije do kraja regulirano i sva istraživanja na ovu temu rade se s ciljem uspostave određenih standarda za praćenje ovih nazovi kontaminanata kao i sustavno praćenje pojavnosti utjecaja na okoliš i na zdravlje i životinja. Imajući u vidu kako smo mala država s velikom aktivnošću po ovom pitanju, bilo je prirodno da se kroz našu ulogu koordinatora nacionalne mreže institucija okupimo i vidimo tko što radi, te donesemo zajedničke smjernice u cilju definiranja prioriteta, kapaciteta i mogućnosti, istaknula je doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, te dodala kako će u slaganju nacionalne strukture osim definiranja kapaciteta biti potrebno definirati i smjer u kojem će se nadalje ići s obzirom na nekoliko područja vezanih za mikro i nanoplastiku po pitanju hrane, a odnose se, primjerice, na određene kategorije hrane, vodu, tlo i dr.

Uz domaćina, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci,  Instituta Ruđer Bošković, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Hrvatskog veterinarskog instituta, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 –Kako se mikro i nanoplastika svrstavaju u okolišne kontaminante, i sve su više prisutni u našim tlima i vodama kao rezultat industrijskih i gospodarskih aktivnosti, te su samim tim poljoprivredni proizvodi na prvoj crti ugroze od ovih utjecaja, zadaća nam je poduzeti sve aktivnosti koje će osigurati proizvodnju sigurne hrane u Republici Hrvatskoj, rekao je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, i dodao kako će za postizanje tog cilja, kao i definiranja strategije, mehanizama i alata upravljanja ovim rizicima u svrhu zaštite zdravlja naših građana, biti potrebno ovaj problem podići na razinu relevantnih institucija – Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, a potom i Vlade RH.

U zaključku sastanka definirani su sljedeći koraci te dogovoren nastavak suradnje kroz zajedničku platformu na kojoj će se razmjenjivati sve relevantne inforamcije i kreirati buduće zajedničke aktivnosti. Također je predviđena i priprema nacionalne inicijative kao objedinjenog dokumenta koji će biti predložen nadležnom ministarstvu.

Želimo definirati zajedničke interese, sve s intencijom da se u bližoj budućnosti djelovanje ovog svojevrsnog konzorcija usmjeri na zajedničko apliciranje na određene projekte možda kao grupe prijavitelja, kako bismo jedni drugima dali dodatnu snagu, zaključila je ravnateljica Sokolić.