Krajem 2014. godine Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uvela je novi program osiguranja naplate inozemnih potraživanja namijenjen malim izvoznicima i izvoznicima početnicima koji tek započinju poslovanje na inozemnim tržištima. Ovom policom osiguranja HBOR preuzima 95 posto rizika od neplaćanja inozemnih kupaca. Najveća osigurana svota po inozemnom kupcu može iznositi do 50.000 eura za ugovorenu odgodu plaćanja do najviše 180 dana. Uz minimalne administrativne obveze i jednostavno ugovaranje, HBOR policu osiguranja izvozniku izdaje u roku od najviše 5 dana.

U šest mjeseci provedbe ovog programa HBOR je osigurao 5 milijuna kuna izvoznih poslova, a polica osiguranja omogućila je malim izvoznicima sigurniji poslovni odnos s inozemnim kupcima s kojima do sada nisu imali prilike surađivati te na taj način jednostavnije, sigurnije i lakše ušli u izvozne poslove i ostvarili nove prihode. Hrvatski mali izvoznici koristili su police osiguranja za izvoz kupaonske opreme, plastične i kartonske ambalaže, farmaceutskih pripravaka, drvne, tiskarske i tekstilne industrije. Najzastupljenija izvozna tržišta su Slovenija i Italija, no mali izvoznici izvoze i u Francusku, Švicarsku, Poljsku te isto tako i zemlje regije.

Opravdanost korištenja ovakvog načina osiguranja naplate izvoznog posla pokazuje i činjenica da je trenutno već prijavljeno nekoliko kašnjenja u plaćanju od strane kupaca te je HBOR već poduzeo radnje s ciljem umanjenja štete te će u slučaju neuspješne naplate od kupca, izvozniku isplatiti odštetu što je važan faktor u nastavku redovitog poslovanja malog izvoznika.

Prethodni članakU dokumentaciji nije ucrtan ulaz na tavan
Sljedeći članakUzdržavana osoba i naknadno potraživanje od obitelji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.