Prema prvoj privremenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, poljoprivredna proizvodnja je u 2020. godini narasla za 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu odnosno s 17,9 milijardi kuna na 18,8 milijardi kuna. Također, zabilježen je porast neto dodane vrijednosti i produktivnosti od gotovo 10 posto.

-Raduju nas što prve procjene Državnog zavoda za statistiku govore da je došlo do pozitivnog pomaka u rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje tijekom ove godine. To unosi dozu potrebnog optimizma i vjerujemo da se radi o trendu koji će se nastaviti i idućih godina. Ovim putem želimo čestitati svim našim poljoprivrednim proizvođačima kao i poljoprivredno-prehrambenoj industriji na ovom uspjehu. Isto tako, pozdravljamo napore resornog Ministarstva poljoprivrede koje je kroz svoje mjere poljoprivredne politike i intervencije utjecalo da ovu pandemijsku poljoprivrednu godinu lakše prebrodimo i završimo ipak s pozitivnom pomakom u našem sektoru, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović 

Kroz rad naših Odbora ove smo godine primijetili da je došlo do pozitivnih trendova u brojnim sektorima poljoprivredne proizvodnje pri čemu je prema našim procjenama rastu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje najviše pridonijela rekordna proizvodnja žitarica i uljarica. Primjetan je i rast u pojedinim segmentima stočarske proizvodnje, kao i u proizvodnji voća, povrća i drugih sektora proizvodnje. Vjerujemo kako ćemo uskoro dobiti i širu analizu što je najviše utjecalo na povećanje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, te kako dalje nastaviti raditi na povećanju vrijednosti domaće poljoprivrede, ističu u HPK.

Hrvatska je ove godine zbog pandemije COVID -19 osvijestila potrebu većeg vrednovanja domaće poljoprivredne proizvodnje. Vjerujemo kako nas je ova godina osvijestila kako moram više raditi na podizanju domaće samodostatnosti i okretanju proizvodnje prema većoj zastupljenosti u domaćoj trgovini, povećanju izvoza te jačem promoviranju domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane. Pred nama je i novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike EU zbog čega je potrebno već sada zajednički započeti rad na izradi strateških dokumenata koji će prihvatiti sve zahtjeve i potrebe naših poljoprivrednika te utjecati na budući još brži rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje i opstanka ruralnih prostora Hrvatske, poruka je HPK.