Nakon više od godinu i pol dana intenzivnog rada Ministarstva poljoprivrede na Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., isti je služeno, jučer 16. srpnja 2014. upućen na usvajanje Europskoj komisiji.

 

Ne zanosimo se idejom kako će ova verzija biti bezuvjetno prihvaćena, no trud i rad svih naših djelatnika, kao i komentari naših europskih kolega, daju nam za pravo vjerovati kako smo izradili dobar i kvalitetan program.

 

U sljedećim mjesecima će Program detaljno proučiti stručne službe Europske komisije, te nam dostaviti svoje komentare, a na nama je da u skladu s njima Program podignemo na jednu višu razinu.

 

Budući osim našeg, Komisija odobrava i program ostalih zemalja članica (od kojih neke imaju i po dvadesetak regionalnih programa), prve komentare očekujemo do kraja kolovoza. Krajnji rok do kojeg Program mora biti prihvaćen je 15. siječnja 2015. godine.

 

Do tada će, kako smo nekoliko puta i najavljivali, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja objaviti natječaje za nekoliko mjera Programa. Prvo nas očekuje natječaj za mjeru 5 – Obnova poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, iz koje možemo financirati obnovu velikog dijela biljnog i stočnog fonda stradalog za nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile Slavoniju.

 

Potom slijedi raspisivanje natječaja za mjeru 4 – Ulaganja u fizičku imovinu i to za podmjere 4.1 i 4.2, a nakon toga i za Mjeru 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima.

Od 2015. godine u provedbu će se uključiti i ostale mjere.

 

Ministarstvo poljoprivrede sada očekuje složen posao izrade Pravilnika o provedbi svih mjera/podmjera, koji će po izradi proći proceduru Javne rasprave, a potom i biti objavljeni u Narodnim novinama.

 

Ovom prigodom Ministarstvo poljoprivrede zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli  izradi ovog Programa. 

 

www.mps.hr

Prethodni članakDva milijuna kuna iz IPARD-a za podizanje nasada trešanja
Sljedeći članakPrikazana nova serija i modeli Fendt traktora
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.