Predstavnici Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore sudjelovali su u utorak 11. travnja 2023. godine na sastanku sa ministricom poljoprivrede, na kojem se razgovaralo  o budućnosti koćarenja u Europskoj Uniji, a isto tako i u Hrvatskoj.

Zbog najave da bi se u budućnosti mogle donijeti odluke, da se u nekom srednjoročnom razdoblju eliminira koćarski ribolov u državama članicama EU, Odbor za Ribarstvo HPK na sastanku je iznio jasan stav kako hrvatska Vlada to ne smije dozvoliti odnosno da mora stati u zaštitu hrvatskih koćara.

Danas smo na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede mi hrvatski ribari, vlasnici ribarskih brodova koćara, sa našom resornom ministricom Marijom Vučković razgovarali o brojnim temama iz razloga što je sektor opterećen čitavim nizom problema. Međutim ono što nam je bio dodatni motiv su neki  novi momenti, koji su se pojavili u ambicijama Europske komisije, a koja ima namjeru da u nekom srednjoročnom razdoblju, zapravo de facto, eliminira koćarski ribolov u državama članicama EU, izjavio je nakon sastanka predsjednik Odbora za ribarstvo HPK Petar Baranović. 

Iz Odbora za ribarstvo ističu kako su zbog ovih najava EK njihove kolege ribari iz Francuske već krenuli s prosvjedima, a isto tako negoduju i španjolski i portugalski ribari.

-Mi smo za prvi korak ipak odlučili zatražiti razgovor s ministricom kako bi nadležnima postavili određena ključna pitanja. Jedno je jasno i logično, a to je da li je hrvatska Vlada i hrvatska politika spremna stati iza leđa svojih ribara koćara ili će nas prepustiti vrlo lošoj sudbini. Ono što mi predlažemo je da se prema Europskoj komisiji pošalje jasan stav da ovako rigidni pristup jednostavno nije prihvatljiv. Predložili smo određene mjere, kao što smo ih i dosada predlagali, a koje bi išle u pravcu očuvanja ribljeg fonda i uspostavi odgovornog ribolova, ribolova koji će imati svoju budućnost i svoje trajanje, istaknuo je nakon sastanka Baranović. 

Odbor za ribarstvo HPK nedavno je upozorio Vladu i Ministarstvu poljoprivrede kako je u koćarenju alarmantna situacija jer se ono temeljilo na jeftinoj nafti i organiziranom izvozu na talijansko tržište, a toga više nema. Flota je ostala sa istim problemima, a svi trgovci ribom danas koriste opremu koju su naglašeno isfinancirali upravo iz fonda predviđenog za ribare, da bi sada uvozili ribu iz trećih zemalja te bili konkurenti domaćim ribarima na tržištu. Zbog svega navedenog koćari nemaju gdje prodavati ribu, preostalo im je samo domaće tržište zbog čega su neki brodovi prisilno vezani.

Odbor za ribarstvo na sastanku je ponovilo stav kako su troškovi povećani, te je dovedeno u pitanje isplativost posla, a poslovanje nije niti na pozitivnoj nuli. Mladih kapetana i ribara nema i koćarenje generalno doživljava svoj debakl na priobalju i otocima. O tome se ranije razgovaralo sa ministricom i rečeno je sve što treba te je ministrica donijela neke dobre odluke, ali realizacija i dinamika provođenja odluka je prespora . Isto tako i premijer Vlade RH Andrej Plenković je upozoren na stanje ribarske flote u Hrvatskoj.

U prošloj omotnici nismo napravili dovoljno, a sad ćemo vidjeti što će biti sa ovom,  zaključio je Baranović. Ponavlja kako je na Vladi RH da u izradi svojih stajališta vodi brigu o hrvatskim ribarima te se suprotstavi odlukama EK koje bi išle prema ukidanju ovog vida ribolova.