Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je novootvorene radove izgradnje poslovne zgrade Radne jedinice Transport i mehanizacija Karlovac, a riječ je o investiciji Hrvatskih šuma vrijednoj 1,9 milijuna eura.

Opseg djelatnosti radne jedinice i njezinih 59 zaposlenika je servis i održavanje kompletne šumske mehanizacije, strojeva, uređaja, alata (šumarskih i građevinskih strojeva, poljoprivrednih adaptiranih priključaka i uređaja, motornih pila). Iinvesticija garantira opstojnost i proizvodnu djelatnost šumske mehanizacije na ovim prostorima.

Ministrica Vučković tom je prilikom ustvrdila kako će i ovo ulaganje doprinijeti zajedničkim ciljevima unaprjeđenja šumskih resursa te da će se ovim nezamjenjivim prirodnim resursom nastaviti upravljati savjesno i poštujući njegovu vrijednost, čuvajući bioraznolikost i unaprjeđujući domaću šumarsku djelatnost, a istaknula je i kako su Hrvatske šume zavrijedile i potvrdile međunarodni certifikat FSC, koji je svojevrsno priznanje cijeloj hrvatskoj šumarskoj struci u pogledu odgovornog gospodarenja ovim nacionalnim bogatstvom.

U svom obraćanju ministrica Vučković osvrnula se i na vrijedna ulaganja iz Programa ruralnog razvoja u Karlovačkoj županiji, a riječ je o sredstvima uz pomoć kojih Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano potiče rast i razvoj poljoprivrede, doprinosi povećanju kvalitete života na ovim prostorima, ali i potiče šumarski sektor. Do sada je u županiji kroz Program odobrena potpora u iznosu od 112,5 milijuna eura, od čega je isplaćeno više od 94 milijuna eura. Osim investicija koje se tiču izravno poljoprivrede, Program ruralnog razvoja Karlovačkoj županiji donio je ulaganja i u 5 vatrogasnih domova koji čuvaju karlovačke šume i imovinu njenih stanovnika, ali i 9 dječjih vrtića, 3 društvena doma i ulaganja u 12 nerazvrstanih cesta. 

Ovaj je Program na razini Hrvatske donio i 94,2 milijuna eura ulaganja šumarskom sektoru, a riječ je o  investicijama u šumsku infrastrukturu, konverziji degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura, uspostavi i uređenju poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, modernizaciji tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva te pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima, ali i ulaganjima u marketing šumskih proizvoda.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje