U Novigradu je tijekom srpnja na njivama OPG-a Alda Zubina u Karpinjanu održano 4. županijsko natjecanje u oranju Istarske županije, te 1. županijsko i državno natjecanje u oranju volovima.

Ukupno se natjecalo 13 orača, od toga deset s plugovima ravnjacima, a tri s plugovima premetnjacima, kao i 6 ekipa s volovskim zapregama.

Sandro Poldrugovac iz Poreča najbolji je istarski orač plugom ravnjakom, a Igor Ferenac iz Vižinade, plugom premetnjakom. Oni će predstavljati Istarsku županiju na 13. Državnom natjecanju u oranju koje će se 5. rujna održati u Suhopolju.

U oranju volovima Boškarinima najbolji je bio Severino Jugovac iz Bužleti.

Natjecanja u oranju  otvorio je Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske oračke organizacije, a na otvaranju su prisutne pozdravili Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada,  Milan Dobrilović, načelnik Općine Višnjan, te Aldo Štifanić, predsjednik Udruge orača Istarske županije.

Topao i sunčan ljetni dan išao je na ruku oračima, a natjecanje održano na atraktivnoj lokaciji uz samo more, privuklo je veliki broj gledatelja.

HUONO

 width=

Prethodni članakSmeđi cvjetovi jabuke
Sljedeći članakPoziv na proglašenje najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.