Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik udruženja poljoprivrednika Copa Mladen Jakopović, kao dio delegacije europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca sudjelovao je 17. veljače 2023. godine u Briselu na sastanku s EU povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, na kojem se razgovaralo o trenutnom stanju u sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane te daljnjim prijedlozima europskih poljoprivrednika i zadruga vezano za novo i buduće programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je na sastanku iznio stav kako su za ovu i buduću ZPP potrebna veća ulaganja, osobito u modernu opremu i modernizaciju hrvatskih poljoprivrednih objekata, kako bi se nove investicije prilagodile klimatskim promjenama. Zatražio je i potpore za hrvatsko svinjogojstvo koje se nalazi u izuzetno teškom stanju.

-Nova mehanizacija i oprema, te način izgradnje, koji djeluje na manju emisiji CO2 značajno povećavaju troškove izgradnje, grijanja i hlađenja. Zbog toga je potrebno povećati sredstva za investicije u poljoprivredi. U slučaju, Hrvatske zbog potresa koji su pogodili našu zemlju, ali i inflacije značajno su se povećali troškovi ukupnih investicija izgradnje objekata za čak 100 posto, što sadašnja razina našeg poljoprivrednog proračuna neće moći pokriti niti minimalne naše potrebe. 

Osim navedenog, u novom programskom razdoblju nam je potrebno više odluka utemeljenih na istraživanjima i provjerenim dokazima o utjecaju svih kretanja na proizvodnju i investicije, kao što su primjerice već spomenuta veća ulaganja, ukoliko i dalje želimo imati pristupačnu i zdravu hranu za naše potrošače, izjavio je na sastanku Jakopović.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore na sastanku je zatražio i mjere pomoći i potpore za hrvatski svinjogojski sektor.

Za sljedeće razdoblje, ako je moguće već i kroz izmjene i u ovom programskom razdoblju, potrebno je sektoru svinjogojstva dati mogućnost dobrovoljno vezane potpore. Svinjogojski sektor je bio jako pogođen tijekom afričke svinjske kuge, a neke države članice, kao što je Hrvatska, imaju nisku razinu samodostatnosti u ovoj proizvodnji, predložio je Jakopović.

Što se tiče ukrajinskog rata i uvoza na zajedničko EU tržište, Jakopović je na sastanku izjavio kako je potrebno osigurati da uvoz ne utječe negativno na naše poljoprivrednike.

Vezano za proizvodne vezane potpore za svinjogojstvo, EU povjerenik je kazao kako će prijedloge prezentirati Europskoj Komisiji obzirom da je i sam svjestan da su se mnoge svinjogojske farme u proteklom razdoblju zatvorile. Istaknuo je kako europsko stočarstvo može i mora biti ojačano, a to pokazuju i dosadašnja ulaganja  u mjeru dobrobiti životinja koja je vrijedna 7,5 milijardi eura i pokazuje već određene pozitivne trendove odnosno ova je mjera već utjecala na pozitivne pomake i uložene napore.

Povjerenik Janusz Wojciechowski se složio kako je potreban veći proračun za poljoprivredu, jer 0,4 posto od BDP-a  EU nije dovoljan kako bi se osigurala sigurna opskrba kvalitetne i konkurentne hrane. Također, napomenuo je kako pojedine EU države članice nisu dale zeleno svjetlo vezano za povećanje proračuna za ZPP-a, te da bi u svakom slučaju trebalo spriječiti daljnje smanjenje proračuna za poljoprivredu.

Tijekom sastanka povjerenik se osvrnuo i na udruživanje, što će se posebno poticati i nagrađivati  tijekom ponovnog pregleda Strateških planova. Naime, ako se farmeri i OPG-i udruže u zadruge za to moraju biti i snažnije potaknuti i nagrađeni, kazao je Mladen Jakopović.

Vezano za uvoz iz trećih zemalja povjerenik Janusz Wojciechowski je kazao kako je EU najveći izvoznik hrane te se u pregovorima sa trećim zemljama, oko liberalizacije trgovine, treba oprezno pristupati te voditi brigu da se visoki kriteriji koje ispunjava EU proizvodnja hrane budu i kriteriji za proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja. Međutim, naglasio je kako treba imati u vidu da i u pojedinim trećim zemljama postoje strogi kriteriji koje možda EU poljoprivrednici i proizvođači ne mogu ispuniti, što se onda može reflektirati na pad ili nemogućnost izvoza na takva tržišta.

Osvrnuo se na automatsko ukidanje određenih pesticida i naglasio kako nije dobro što se ne uzima u obzir razlike među državama članicama, a kako je kazao o tome će odlučivati Europsko Vijeće.

Na sastanku je jedna od tema bila i rast cijena gnojiva kao direktna posljedica rata u Ukrajini. Najavljeno je kako postoji mogućnost da se limitirano intervenira na tržište, pri čemu je istaknut primjer Poljske i Španjolske koje su koristile mogućnost pomoći vezano za gnojiva.