width=

Pozivatelj:

Ministarstvo gospodarstva

Objavljeno: 13.5.2014
Rok za prijavu: do 11.06.2014
Iznos sredstava: 132,5 milijuna kuna
Visina sufinanciranja: do 40% opravdanih troškova

 

PREDMET JAVNOG NATJEČAJA

Predmet natječaja je dodjela sredstava potpore po Operativnom programu regionalnih potpora za ulaganje u opremu za 2014. godinu. Operativni program regionalnih potpora za ulaganja u opremu za 2014. godinu ima za cilj, uz državnu potporu u obliku subvencije potaknuti poduzetnike na ulaganje u proširenje ili modernizaciji postojećih proizvodnih kapaciteta prema proizvodnji proizvoda veće dodane vrijednosti. Važno je da se regionalnom potporom proizvode stvarni poticaji ulaganju do kojeg inače u područjima koja primaju potporu ne bi došlo.

 

IZNOS SREDSTAVA, IZNOS POTPORE I NAČIN ISPLATE

U operativnom programu osigurano je 132,5 milijuna kuna. Potpora po pojedinom poduzetniku može iznositi maksimalno 2.000.000 kuna, bez obzira na visinu opravdanih troškova.

U slučaju velikih poduzetnika troškovi ulaganja smatraju se opravdanim do gornje granice od 40% ukupnih opravdanih troškova ulaganja za projekt ulaganja.

Republika Hrvatska se sukladno Nacionalnoj klasifikaciji prostornih jedinica za statistiku sastoji od dvije prostorne jedinice za statistiku 2. razine i to:

1. Kontinentalna Hrvatska (64,1% prosječnog BDP-a po stanovniku u EU-27 i maksimalni intenzitet regionalne potpore koji se može dodijeliti na ovom području je 40% bruto ekvivalenta potpore)

 2. Jadranska Hrvatska (62,1% prosječnog BDP-a po stanovniku u EU-27 i maksimalni intenzitet regionalne potpore koji se može dodijeliti na ovom području je 40% bruto ekvivalenta potpore)

Kada se regionalne potpore dodjeljuju malim i srednjim poduzetnicima, maksimalni intenzitet regionalne potpore može se uvećati za 20 % bruto ekvivalenta potpore za male poduzetnike i za 10 % bruto ekvivalenta potpore za srednje poduzetnike.

 

PRIHVATLJIVI PRIJAVITELJI

Korisnici državne potpore po ovom programu mogu biti mali, srednji i veliki poduzetnici koji kumulativno zadovoljavaju slijedeće uvjete:

a)    organizirani su kao trgovačka društva (društva s ograničenom odgovornošću ili dionička društva)

b)    u organizacijskom obliku iz prethodne točke djeluju najmanje od 1.7.2012.

c)     zapošljavaju minimalno 20 radnika (na 31. 3. 2014.)

d)    namjeravaju provedbu projekta modernizacije proizvodnog procesa ili projekt početnih ulaganja

 

Korisnici državne potpore ne mogu biti:

a)    poduzetnici koji su ostvarili potporu po Operativnom programu regionalnih potpora za ulaganje u opremu za 2013. godinu,

b)    poduzetnici koji namjeravaju provedbu projekta iz djelatnosti proizvodnje čelika, primarne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, proizvodnje sintetičkih vlakana ili proizvodnje plovila većih od 100 BRT koji se koriste za prijevoz putnika ili robe

c)     poduzetnici u teškoćama

d)    poduzetnici u postupku predstečajne nagodbe

e)    poduzetnici u stečaju

f)     poduzetnici koji imaju nepodmireni dug prema državnim institucijama

g)    poduzetnici koji imaju nepodmirene obveze prema zaposlenicima

h)    poduzetnici koji ne podmiruju obveze po kreditima dodijeljenim od bivšeg Fonda za razvoj i zapošljavanje. Iznimno, korisnici potpore mogu biti poduzetnici koji su s Ministarstvom financija sklopili Ugovor o reguliranju duga po kreditu

i)      poduzetnici od kojih je zatražen povrat potpore ili se nalaze u postupku povrata potpore

j)     poduzetnici, njihovi pravni slijednici ili njihova povezana ili ovisna društva, koji nisu do objave natječaja za dodjelu potpora po ovom programu dostavili dokaze o namjenskom trošenju ranije dobivenih potpora s obveznim iznosom vlastitog doprinosa kao i poduzetnik, pravni slijednik ili ovisni poduzetnik čiji je pravni prednik, osnivač ili vladajući poduzetnik nije opravdao ranije dodijeljene potpore

k)    poduzetnici koji su za isti projekt ili za njegov dio ostvarili potporu temeljem drugih programa

 

PRIHVATLJIVI TROŠKOVI

Potpora se može dodijeliti za materijalna ulaganja u cilju :

a)    osnivanja nove proizvodne djelatnosti

b)    razvoja novih proizvoda i materijala, proizvodnih procesa

c)     temeljne promjene sveukupnog proizvodnog procesa postojeće poslovne djelatnosti

d)    značajnog poboljšanja i modernizacije već postojećeg proizvoda, proizvodnog procesa ili usluge s višom dodanom vrijednosti

e)    proširenja već postojeće poslovne djelatnosti

 

Prihvatljiva su materijalna ulaganja u strojeve i opremu za proizvodnju koja podliježu ispunjavanju slijedećih uvjeta:

a)    mora se koristiti isključivo u poslovnoj djelatnosti koja prima regionalnu potporu i na lokaciji primatelja potpore

b)    mora se smatrati imovinom s mogućnošću otpisa (amortizirajuća imovina)

c)     mora biti kupljena od trećih strana po tržišnim uvjetima

d)    mora biti uključena u imovinu poduzetnika odnosno iskazati se u bilanci stanja poslovne djelatnosti primatelja regionalne potpore najmanje pet godina (odnosno tri godine u slučaju malih i srednjih poduzetnika)

 

 

Kontaktirajte nas na info@tiko-pro.hr ili nazovite  width=+385 (0)1 670 01 66

Prethodni članakVeterinarski preglad gospodarstva na poplavljenim područjima
Sljedeći članakKlice – malo sjeme velike moći
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.