Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 5. veljače 2019. godine izmjenu Natječaja za provedbu tipa operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

 

Ovom je izmjenom povećan ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore s 279 milijuna kuna na ukupno 344 milijuna kuna, što je 65 milijuna kuna više za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava. Nova alokacija bit će dovoljna za financiranje preko 3.000 projekata malih poljoprivrednika. Korisnici potpore u tipu operacije 6.3.1. su mala poljoprivredna gospodarstava upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, a potpora iznosi 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

 

Više informacija ovdje:

https://www.apprrr.hr/podmjera-6-3-potpora-razvoju-malih-poljoprivrednih-gospodarstava/

 

Važno je napomenuti da su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja održali niz edukacija s Lokalnim akcijskim grupama (LAG) te im pripremili paket natječajne dokumentacije za operaciju 6.3.1. kako bi LAG-ovi samostalno mogli provoditi natječaje upravo za ovu mjeru – potporu malim poljoprivrednicima, za koji postoji najveći interes na terenu.
 
Više o tome ovdje: https://ruralnirazvoj.hr/ostvareni-preduvjeti-za-objavu-prvih-lag-natjecaja/ Natječaje će provoditi 54 LAG-a, a popis s pripadajućim jedinicama lokalne samouprave možete pronaći ovdje: https://www.mrr.hr/files/Tablica-naselja_2201.pdf

 

 

Gospodarski list

Prethodni članakOtvoren natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu
Sljedeći članakOtvoren natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.