Kodeks otkupa žitarica i uljarica definira parametre otkupa. Parametri iz Kodeksa će se sukladno dogovoru proizvođača, prerađivača i otkupljivača primjenjivati od žetve/berbe 2015. godine.
Vođeno primjerima drugih članica EU, Ministarstvo je pristupilo izradi Kodeksa koji će po prvi puta naglasiti kvalitetu žitarica i uljarica kao uvjet konkurentnosti na tržištu. Do sada se trženje žitarica vršilo po standardima koji datiraju iz 1954. godine.
Prilikom otkupa pšenice primjenjivat će se razredi kvalitete, pri čemu će postotak proteina biti odlučujući čimbenik. Uvođenje dodatnih parametara predstavlja značajan iskorak u dosadašnjoj proizvodnji i trženju pšenice, ali i ostalih žitarica i uljarica.
Kodeks je preporuka proizvođačima za proizvodnju kvalitetne robe koja će biti konkurentna na tržištu Europske unije, a otkupljivačima preporuka vezana uz otkup, te će ujedno predstavljati temelj za sklapanje ugovora između proizvođača i otkupljivača.
U Europskoj uniji standard po kojem se prodaje ili kupuje dogovara se između kupaca i prodavatelja u okviru ugovora koji zajednički sklapaju i zaključuju, a temelji se na važećem Kodeksu pojedine države članice.
Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivredne proizvođače na udruživanje radi jačanja njihove pregovaračke pozicije i povećanja konkurentnosti zbog smanjivanja troškova poslovanja. Naime praksa Europske unije potvrđuje da se otkup vrši uglavnom preko organiziranih proizvođačkih organizacija (npr. zadruga, udruga).