Kreće isplata 9,34 milijuna kuna za pripremu jesenske sjetve na poplavljenim područjima. Natječaj za Mjeru 5.2  bit će raspisan u petak 03. listopada 2014.

 

Ministarstvo poljoprivrede na današnjoj je konferenciji za novinare najavilo dvije mjere pomoći poplavljenim područjima tijekom katastrofalne poplave u svibnju ove godine, čime je nastavljen kontinuirana skrb za poljoprivredne proizvođače koji su tijekom proljeća nastradali u poplavama. 

 

Ministara Tihomir Jakovina objavio je na konferenciji da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas, 01. listopada 2014.,  započinje s isplatom 9,34 milijuna kuna temeljem Odluke Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na području zahvaćenima poplavama za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu.  Ova će sredstva bit isplaćena za 598 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske županije, a odnose se na ukupno 3.557,09 hektara na kojima su satelitskim snimcima na dan 26. svibnja 2014. godine utvrđena da su bila poplavljena.

 

Osim ove mjere, Ministarstvo poljoprivrede na današnjoj je konferenciji najavilo da će u petak, 03. listopada 2014., biti objavljen natječaj za Podmjeru 5.2 iz Programa ruralnog razvoja – „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“ za Vukovarsko-srijemsku županiju.

 

Ovo je prva mjera iz Programa za ruralni razvoj koja je raspisana i prije odobrenja Programa od strane Europske komisije, a odnosi se na fizičke i pravne osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije koje su prijavile štetu Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta i koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva. 

 

„Pozivam proizvođače da se javljaju našim uredima u kojima će moći dobiti sve informacije vezano za natječaj i procedure. Moram podsjetiti da je Ministarstvo poljoprivrede od svibnja do danas kontinuirano plaćalo i vodilo brigu o veterinarskoj skrbi životinja na poplavljenom području,  plaćali smo i organizirali tarupiranje i uništavanje korova na površinama, a samo za osiguravanje hranidbe životinja država je platila oko  6 milijuna kuna“, izjavio je ministar Jakovina.

 

U privitku dostavljamo materijale o najčešćim pitanjima i odgovorima vezanim uz Podmjeru 5.2, te tablicu poplavljenih površina prema sjedištu i korištenju Arkod parcela vezanu na Odluku Vlade RH.

 

Prethodni članakSajmovi, izložbe, dani, festivali…
Sljedeći članakZa izgradnju fotonaponskog sustava 61 tisuća kuna iz IPARD-a
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.