Ministri poljoprivrede i ribarstva EU sudjeluju na dvodnevnom sastanku u Luksemburgu. Što se tiče ribarstva, ministri raspravljaju o ribolovnim mogućnostima za sljedeću godinu za Baltičko more i za stokove podijeljene s Velikom Britanijom, Norveškom i obalnim državama. O poljoprivredi ministri razmjenjuju mišljenja o pripremi strateških planova i reviziji tržišnih standarda EU -a. Vijeće također vodi raspravu o paketu Fit for 55 i o novoj šumarskoj strategiji EU za 2030. godinu.

 class=
Foto: European council

U okviru Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo – AGRIFISH, očitovali smo se o brojnim poljoprivrednim temama i ovdje izdvajam status Strateških planova, reviziju tržišnih standarda EU, a zajedno s mađarskim ministrom predstavio sam i zahtjev Hrvatske za produljenje Privremenog okvira do 31. prosinca 2022., istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji sudjeluje na sastanku:

-Vezano za izradu strateških planova naglasili smo kako je Hrvatska u procesu opsežnih konzultacija s dionicima, ali i predstavnicima u DG AGRI te kako očekujemo donošenje sekundarnih akata kako bi naši poljoprivrednici na vrijeme mogli definirati mogućnost potpore.

Politički dogovor koji je postignut u lipnju samo je prvi korak u tom smjeru, a tek sada nam predstoji ozbiljan posao na donošenju strateških planova.”

Danas će se rasprava nastaviti s temama vezanima uz šumarstvo, strategiji za šume do 2030. godine, odnosno za glavni cilj za ostvarenje “zelenog plana” smanjenja emisija za 55% do 2030., gdje će Hrvatska naglasiti specifičnosti šumarskog sektora i svoje zahtjeve, naglasio je Majdak.

IZVOR: https://www.radio-banovina.hr/

Prethodni članakJavna žetva suncokreta za lakši odabir hibrida
Sljedeći članakEkološka proizvodnja batata može biti itekako uspješna!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.