width=  

U Zadružnom savezu Dalmacije već tradicionalno, od 26. do 29. ožujka u Kaštelima, Trogiru i Marini održan je 17.Noćnjak – međunarodna manifestacija maslinara i uljara koja se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i posebnim pokroviteljstvom Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje.
S obzirom na iznimno lošu godinu po urodu i nešto slabiju kvalitetu ulja, program Noćnjaka je bio usmjeren na preventivno djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda i pripremu za narednu godinu. Tako su na Noćnjaku sudjelovali stručnjaci iz Španjolske i Italije koji su podijelili svoje iskustvo i način rada s maslinarima i uljarima. Izvršni direktor Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje Jean Louis Bajrol (IOOC) i vodstvo zadružnog saveza Italije (Legacoop) sudjelovali su u programu zajedno s predstavnicima resornih institucija i europarlamentarcima iz Hrvatske. Nakon uvodnog dijela, novinarima su ponuđena na degustaciju maslinova ulja i razni proizvodi od maslina pristigli na novost u programu Noćnjaka – ocjenjivanje proizvoda od masline, i to ne samo ulja nego i njenog ploda, drva, lišća itd.

Šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte rosulja je OPG Flego  iz Pazina, šampion za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti je OPG Silvano Puhar izPule, za izgled pakovine maslinovog ulja nagrađen je OPG Majić s otoka Brača, dok su vicešampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti Azienda Agricola Fior Rosso di Zeriul Adriana iz San Dorligo della Valle, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte levantinka, Ivo Lučić  s otoka Hvar, te za izgled pakovine maslinovog ulja U.O. Buddy iz Zadra. Na manifestaciji su dodjeljena i mnoga druga priznanja, zlatne medalje i diplome uz nadu kako će godina pred nama biti znatno povoljnija za maslinare.

 

                                                                                  Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.                       

 

 

Nagradjeni-OMU-PMU.xlsx    Nagradjeni-POM.xlsx

Prethodni članakHRVATSKI PROIZVOĐAČI MLIJEKA U BRUXELLESU
Sljedeći članakZašto je jabučni ocat mutan i gorak
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362