Institut Ruđer Bošković početkom rujna predstavio je rezultate istraživanja u sklopu projekta PERSPIRE koji razotkrivaju ulogu mikroorganizama u borbi protiv klimatskih izazova u poljoprivredi. Predložene su i mjere za pomoć poljoprivrednicima.

Rezultati istraživanja u sklopu projekta PERSPIRE “Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama”, pokazali su da dugotrajne poplave mijenjaju strukturu i aktivnosti mikrobne zajednice te utječu na rast i prirast biljaka.

Pokus na varaždinskom zelju

U pokusu su korištene sadnice varaždinskog zelja, koje slovi kao iznimno otporna kultura. Znanstvenici su predstavili potencijalne bakterijske sojeve koje su identificirali za buduće korištenje kao bio-cjepiva za oporavak usjeva nakon poplava, te prijedlog mjera za pomoć poljoprivrednicima u borbi protiv klimatskih promjena. U uvodnom dijelu programa ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith čestitao je projektnom timu, posebno voditeljici projekta dr. sc. Ines Sviličić Petrić, na uspješnom završetku projekta te zahvalio partnerima Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Odjelu za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku.

Zahvalio je i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvu poljoprivrede na podršci u realizaciji ovog projekta. Projekt PERSPIRE je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a unutar poziva ‘Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena’.

Dio projektnog tima projekta PERSPIRE

Hrvatska među zemljama s najvećim udjelom šteta od ekstremnih klimatskih pojava

U svojem izlaganju, koordinatorica projekta dr. sc. Ines Sviličić Petrić osvrnula se na podatke Europske agencije za okoliš, prema kojima je Hrvatska jedna od tri zemlje EU-a s najvećim udjelom šteta od ekstremnih klimatskih događaja u odnosu na BDP, pri čemu je kao ‘ranjiv’ definiran upravo poljoprivredni sektor koji trpi neke od najvećih šteta ovakvih pojava.

Smatra se da su upravo klimatske promjene uzrokovale promjene u režimu oborina, što uključuje i sve češću pojavu obilnih kiša koje dovode do bujičnih poplava. Velika količina kiše koja na poljoprivredne površine padne u kratkome roku, često nakon dužih suša, može dovesti do poplava na ovim površinama, koje mogu izravno utjecati na uzgoj hrane, neposredno djelujući na promjene u funkcioniranju i strukturi mikroorganizama u tlu te na promjene u fiziologiji i morfologiji biljke.

Rezultati projekta su pokazali da dugotrajne i ekstremne poplave dovode do naglih ponavljajućih aktivnosti u tlu koje uzrokuju promjene na razini strukture i aktivnosti ukupne mikrobne zajednice, bilo da je riječ o bakterijskoj zajednici ili zajednici gljiva, ali i na razini korisnih mikroorganizama koje biljci trebaju kako bi ostvarila uspješan prirast i rast. Također, naši rezultati pokazali su da ove promjene utječu na morfologiju i na fiziologiju same biljke, objašnjava dr. sc. Sviličić Petrić. Projektni tim je predložio 11 različitih sojeva bakterija koji imaju potencijal za razvoj bio-cjepiva za biljke u budućnosti. Potencijalni biokulanti su: Enterobacter P2.4-3, P2.4-9, P2.4-16, Bacillus P2.4-7, P1.15-6, P1 15-12, P1 15-14, P2 9-7, P2 9-8, Stenotrophomonas  P2.4-10 i Pantoea P2.9-13.

U daljnjim istraživanjima ovi se sojevi moraju testirati kao pojedinačne ili kao mješovite kulture kako bi mogli utvrditi koje specifične kulture je potrebno dodati u tlo kako bi pomogli biljci u određenom stadiju njezinog razvoja.

Dr. sc. Ines Sviličić Petrić na predstavljanju projekta PERSPIRE

Uz dr. Ines Sviličić Petrić, rezultate istraživanja predstavili su Helena Senko, mag. ing. agr. i Anastazija Huđ, mag. bio s IRB-a te izv. prof. dr. sc. Marko Petek s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Stručna predavanja održale su i dr.sc. Ines Pohajda i Zorana-Ana Cetinić-Frankos iz Ministarstva poljoprivrede.

Više o projektu može se naći na internetskoj stranici: https://perspire.eu/

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sadržaj objave isključiva je odgovornost Instituta Ruđer Bošković.

Prethodni članakU Vladinom paketu mjera više od 60 milijuna eura za pomoć poljoprivrednicima
Sljedeći članakVještina natjecateljskog oranja
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362